музика по време на тренировка

екипСлушането на музика с по-бързо темпо по време на интервални тренировки може не само да направи тренировката ви по-приятна, но и да повиши ефективността ви, показват нови изследвания, пишат от Harvard Health Publishing.

Интервалните тренировки включват кратки и повтарящи се сесии на интензивни упражнения, разделени от периоди на по-малко енергично движение. Това е ефективна, но донякъде предизвикателна стратегия за подобряване на физическото състояние. Музиката обаче може да направи тези тренировки малко по-лесни, според проучване в Психологията на спорта и упражненията от ноември 2019 г.

В продължение на няколко седмици 24 млади възрастни правят по три 10-минутни интервални тренировки при различни условия: слушане на музика, подкаст или тишина. Когато слушат музика, пулсът им е  малко по-бърз, те тренират по-интензивно и съответно изпитват по-голямо удоволствие след тренировките си в сравнение с това, когато слушат подкаст или тренират на тишина.

Участниците в проучването имат възможността да изберат предпочитания от тях жанр музика, но всички песни са с бързо темпо – 135 до 142 удара в минута. Така че, ако искате да опитате тази стратегия, за да направите своите тренировки по-лесни, подберете ритмична музика, която да ви кара да се движите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!