Елтън Джон
Сър Елтън Джон: Защо бе, Борисе, направи тая простотия Брекзит?Снимка: АП/БТА

Проучване на Независимото дружество на музикантите във Великобритания показа, че Брекзит има опустошителен ефект върху турнетата на британските музиканти в страни от Европа.

Почти половината от британските музиканти са заявили, че са имали по-малко работа в Европа след излизането на страната от блока. Нещо повече – повече от 1/4 изобщо не са имали изяви на континента. Има дори музиканти, на които се е наложило да зарежат професията си.

Британската музикална сцена от край време е водеща в света и носеше милиарди приходи не само на изпълнителите, но и в държавната хазна от турнетата на звездите в Европа, включително в България. Сега нещата са в пъти по-трудни и бюрократични заради несъстоятелната идея Островът да се отдели политически от континента-майка.

Докладът на Независимото дружество на музикантите предупреждава, че бюрокрацията в резултат на сделката за Брекзит на Борис Джонсън, все още има изключително вреден ефект върху британските групи и певци. И не се очертава подобрение. Големи звезди като сър Елтън Джон и Деймиън Олбърн от „Блър“ критикуваха правителството за неуспеха да премахне бариерите пред турнетата.

Британското мецосопрано Дженифър Джонстън пък заяви снощи, че „Брекзит тихо убива британския музикален сектор от световна класа“, критикувайки правителството за нежеланието да предоговори с Брюксел визите и другата бюрокрация, съпътстваща турнетата.

Проучването установява, че изявите на много музиканти в ЕС са отменени поради проблеми с визи и разрешителни за работа, допълнителни пътни разходи и карнети – документацията, необходима за инструменти и оборудване.

Има дори случаи на британски музиканти, които кандидатстват за ирландски паспорти, само и само да заобиколят бюрокрацията и проблемите, породени от факта, че страната им вече не е в ЕС.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук