Софийска филхармония
Кадър: Софийска филхармония.

Трима световни солисти гостуват на Софийската филхармония на 23 юни. Акико Суванаи, Евгени Божанов и Еманюел Чекнаворян се представят под палката на маестро Найден Тодоров, за да потопят публиката в света на Менделсон с Концерт за цигулка, пиано и струнен оркестър в ре минор и Концерт за цигулка и оркестър в ми минор, съобщават от филхармонията. Събитието ще се проведе в зала „България“ на 23 юни от 19:00 часа.

Един от най-популярните цигулари на новото време, Еманюел Чекнаворян печели международно признание след като получава наградата за най-добро изпълнение на Концерта за цигулка от Ян Сибелиус и е удостоен с втора награда на Международния конкурс „Ян Сибелиус“ през 2015 година. Той е концертирал в „Мюзикферайн“ – Виена, Бостънската симфонична зала и Музикалния център в Хелзинки.

Като солист е музицирал със симфоничния оркестър на Виенското радио, оркестъра на Тоскана, симфоничния оркестър на Финландското радио, Бостънския Pops оркестър, Хелзинкската филхармония и Мюнхенския камерен оркестър.

Освен от конкурса „Сибелиус“, той печели още много награди на международни музикални конкурси. Получава най-високи отличия в конкурсите „Фриц Крайслер“, „Йоханес Брамс“ и „Млади музиканти“ на „Евровизия“,  излъчен в цяла Европа като част от официалното откриването на Виенския фестивал.

Свири на цигулка на Антонио Страдивари от 1698 година.

Акико Суванаи, най-младият победител в международния конкурс „Чайковски“, се радва на престижна международна кариера, като се изявява в концерти и рецитали в големите градове на Европа, Северна Америка и Азия.

Тя е носител на множество награди от престижни конкурси като международния конкурс „Паганини“ в Италия, Международния японски конкурс и международния конкурс на кралица Елизабет в Белгия.

В София Акико ще си партнира с българския виртуоз Евгени Божанов.

Международната кариера на Евгени Божанов започва след спечелването на няколко конкурса, сред които „Святослав Рихтер” в Москва, „Кралица Елизабет” – Брюксел, и „Ван Клайбърн” – Тексас, „Мюзикферайн“ – Виена, Suntory Hall в Токио, Берлинската филхармония, Royal Festival Hall в Лондон и Тонхале Дюселдорф. Има рецитали в Мюнхен, Есен, Аахен и Краков, както и в Schubertiade Vilabertran (Испания), фондация „Гулбенкян”, Лисабон, и Serate Musicali в Милано. Свири с Шведския радиооркестър в Стокхолм и симфоничния оркестър на Лахти.

Евгени Божанов партнира на Марта Аргерич в първото ѝ гостуване в София през 2021 година.

Солист е на Deutsches Symphonie Orchester – Берлин, на турне в Япония и на Националния оркестър на RAI из Европа. Свири и с Лондонския симфоничен оркестър, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino и Камерния оркестър на Баварското радио в Мюнхен.

Още новини за култура – четете тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук