Кадър от вчерашния протест в Скопие. Снимка: Hristijan Mickoski/Facebook.

Френското предложение, което е всъщност предложение на Европейския съюз, за решение на спора между България и Северна Македония по въпроса за започване на преговорния процес за присъединяване към ЕС на РСМ в петък – 17 юни, беше изпратено до Комисията по външна политика в Народното събрание.

В документа, изпратен от Френското председателство до председателя на Комисията по външна политика Венцислава Любенова от „Продължаваме промяната“, е записано, че „преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в Северна Македония“. За да се гарантира това, напредъкът по този въпрос ще бъде следен внимателно от Комисията, която ще изготвя доклади за Съвета.

И по думите на министър-председателя Кирил Петков във френското предложение за вдигане на българското вето на България върху Северна Македония ще има гаранция за българите в РСМ и по линия на антидискриминацията, и по включването им Конституцията. Повече за това четете ТУК.

Обвиненията на Трифонов

Темата с предложението коментира лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във видеообръщение. Вместо обаче да посочи конкретики от документа, той заяви, че самото наличие на такъв документ показва, че премиерът Кирил Петков е водил външна политика, различна от тази на Министерството на външните работи. Какво каза Трифонов – четете ТУК.

Според Конституцията на Република България външната политика на държавата се определя от Министерски съвет. Министър-председателят, а не Министерството на външните работи стои начело на Министерски съвет. Дори и Петков еднолично да е смятал да вдигне ветото – което той многократно отхвърли и виждаме, че в крайна сметка предложението влезе в Народното събрание, а не някъде другаде, той реално би имал пълното право на това.

Лидерът на ИТН съобщи, че депутатите му няма да подкрепят вдигането на ветото, ако такова решение се гласува в пленарна зала.

Отговорът на „Продължаваме промяната“ 

„Продължаваме промяната“ отговориха на Трифонов, като заявиха, че всъщност министър Генчовска е водела разговорите по споразумението. Те обясниха още, че двустранен протокол между България и Северна Македония все още не е представен от нея. Позицията на ПП, четете ТУК.

„Комисията по външна политика към НС поиска от МВнР да предостави въпросния двустранен протокол публично. Преговорната рамка и двустранният протокол са двете части на един пакет, над който от българска страна работи изцяло МВнР. Затова парламентарната комисия също така ще покани министъра на външните работи в следващите дни да представи на Комисията освен тези документи и анализа на МВнР по съответствието им с Рамковата позиция и Декларацията на НС от 2019 г., както и с позицията на КСНС от януари тази година“, заявиха още ПП.

Христо Иванов: Френското предложение е изключително добро за България!

„Френското предложение за Република Северна Македония е изключително добро за България“. Това каза днес съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов и заяви, че ДБ ще подкрепи предложението в пленарна зала.

„Най-накрая ние получихме резултат от френските усилия за посредничество. Прочетох много внимателно предложението. Говорих и с много авторитетни дипломати от различни политически сили. Общото мнение е, че това е едно много добро за България предложение. Искам да ме чуят всички – това е изключително добро за България предложение, което ние сме готови да изхвърлим в коша поради това, че сме във вътрешнополитически скандал в момента”, категоричен бе Иванов.

„Предложението е много добро за нас и не знам кога ще има второ такова. Когато България сега не успее да разгледа това предложение, ето това ще бъде национално предателство“, заяви Христо Иванов.

„Според предложението Скопие трябва да поеме ангажимент пред ЕС да промени конституцията си и да впише българите като един от държавотворните народи. Ако Македония не направи това, няма да има преговори за ЕС, няма да вдигнем ветото”, обясни той.

Лошо ли е за България предложението?

Вчера в Скопие излезе многохиляден протест. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че неговият прочит на предложението на френското председателство е, че дата за преговори за страната няма да има, докато не бъде отворена конституцията, за да бъдат изпълнени „исканията на София”. Той се изказа неласкаво за предложението и заяви, че докато е председател на ВМРО-ДПМНЕ конституцията няма да се променя, за да бъдат вписани българите. Какво още каза Мицкоски – четете ТУК.

Щеше ли предложението да срещне толкова силен отпор от опозицията в Северна Македония, ако не изпълняваше условията на България – най-вероятно не. Може би документът все пак не е толкова лош, щом предизвиква такава реакция.

Ще видим ли развитие?

Може би най-накрая ще станем свидетели на развитие по казуса „Северна Македония“. Това обаче зависи от нашето Народно събрание, нашите народни представители и техния вот.

Със сигурност „Има такъв народ“ и „Възраждане“ не биха подкрепили вдигане на ветото, със сигурност подкрепа за вдигане би дошла от „Демократична България“ и по всяка вероятност от „Продължаваме промяната“. Вотът на БСП, ГЕРБ и ДПС обаче е хлъзгав. В Европейския парламент представителите на ДПС заявяват, че ветото за започване на преговори от Северна Македония трябва да се вдигне, а историческият спор да бъде решен извън казуса. ГЕРБ поне се опитват да изглеждат пред Европа като проевропейска партия. БСП може и да подкрепят решението, щом се гласува в Народното събрание, а не се вдига от Министерски съвет, но също не е ясно.

Със сигурност дебатът по темата ще е мъчителен, при гласуване обаче можем да останем изненадани. Предстои да разберем дошло ли е времето да приключим този неполезен за 7 милиона българи разговор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук