Слави Трифонов
На снимката: Слави Трифонов.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов твърди, че френското предложение е доказателство за това, че премиерът Кирил Петков е „водил друга външна политика, различна от политиката на външно министерство“. Това каза Трифонов в обръщение във Фейсбук. 

За пореден път лидерът на ИТН се появи на тъмен фон, сам, без никакви журналисти, които да му зададат въпроси, и говори по актуалните теми. Остава въпросът дали не е редно Министерството на външните работи да се съобразява с политиката на министър-председателя, а не обратното – както явно смята Трифонов.

„Френското предложение за стартиране на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз вече е факт и то изтече в медиите. От него безусловно става ясно, че Кирил Петков е водил друга външна политика, различна от политиката на външно министерство”, каза лидерът на ИТН.

„В този документ се говори, забележете, за българско малцинство. Това е нещо, което ние като българи никога не сме приемали, защото истината е, че в Северна Македония няма българско малцинство, а има българи“, заяви Трифонов. Не става ясно дали според Трифонов България не би следвало да води политика на непризнаване на Северна Македония, щом там няма „българско малцинство, а има българи“.

„В така нареченото предложение се казва, че трябва да пуснем Северна Македония да стартира преговорите, а пък Европейският съюз и Франция ще гарантират, че Северна Македония ще си изпълни после ангажиментите към нас. После ще приеме българите в Конституцията си – като държавотворен народ, и после ще приеме решенията от Договора за добросъседство. от 2017 година. После!“, каза още той.

„Има и друго абсурдно нещо в това френско предложение. Тъй като ние, българите, не приемаме съществуването на македонски език, защото такъв език няма, всички останали европейски държави ще го признаят, а пък на нас ще ни признаят, че ние не го признаваме. Това е резултатът от двойнствената политика на Кирил Петков от момента, в който стана министър-председател“, посочи лидерът на ИТН.

Лидерът на ИТН нарече обвиненията в корупция и връзки с мафията като „малоумни внушения” и „нелепи и абсурдни обяснения за некадърността и националното предателство на Кирил Петков”:

„Принуден съм от обстоятелствата да произнеса четирите думи, които най-много мразя да произнасям: „Аз нали ви казах?“ Една от основателните причини, заради които изтеглих министрите от правителството, вече е факт. И тези малоумни внушения за мафия и корупция са само едни нелепи и абсурдни обяснения за некадърността и националното предателство на Кирил Петков“.

Другата седмица „Има такъв народ” ще заяви позицията си в парламента чрез своите депутати, колкото и да са те, обяви лидерът на партията:

„Другата седмица „Има такъв народ“ ще заяви позицията си в парламента чрез депутатите си, колкото и да са те. Между другото, търговията с депутати през последните дни е толкова унизителна и срамна работа… И показва само едно: Кирил Петков иска да си запази властта на всяка цена. Каква позиция ще имат другите партии, това си е тяхна работа. Не съм разговарял и не съм преговарял с никого“.

„Коалиция между „Има такъв народ“, ГЕРБ и ДПС няма. Няма и няма да има“, каза още Трифонов.

„И нещо лично на Кирил и на Асен. Явно вие сте били в Канада, докато аз съм бил тук в България и не ме познавате. Аз няма да се спра. И всичките депутати да ми вземете, да ми оставите само Тошко Йорданов, аз пак няма да спра. Защото на моя страна е справедливостта и няма какво да губя. Какво ще ми вземете? Какво ще вземете на човек, който няма какво да губи? Така че – няма да спра!“, завърши Трифонов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук