стършел
Не барай ветото!

Пустите му хакери! Има антивирусни програми, но те вилнеят като пирати в

Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

уж недостъпни интернет пространства. Като на „Български пощи”. На 16 април хакерска атака извади от строя националния пощенски доставчик и в трите хиляди негови клона се извиха огромни опашки. Спря изплащането на пенсии, данъци, на всякакви такси, изпращането на колети и писма; работата на ведомството беше напълно блокирана. ДАНС, МВР и ГДБОП, които би трябвало да предупреждават за заплахата от евентуални престъпления, а не да вървят след тях, и този път се събудиха от скъпоплатената им със заплати дълбока дрямка чак когато виртуалните бандити доказаха, че на държавната пощенска система не може да се разчита. И за успокоение на населението имитираха разследване. Вече минаха два месеца, но единственият резултат от разследването на тайните служби е тяхната явна некадърност.

Първо се съобщи, че кибератаката е извършена от руснаци. После се чу, че на хакерите е платено от опозицията, за да разклати управляващата коалиция. Тогава пък опозицията сигнализира прокуратурата, че кибератаката е плод на „Продължаваме промяната”. За да превземе„Български пощи”. Иван Гешев съобщи, че е разпоредил проверка и ще поиска от ДАНС, ГДБОП и СДВР да му предоставят събраните данни за хакерското престъпление. Данни, каквито и досега продължават да липсват от нищонеправещите заплатаджии. Както се вижда, много хакери, много нещо. Според взаимните обвинения на властимащи и опозиция те се предлагат на всеки, който им плати. Това ли е обаче истинската причина, която разголи проблемите на пощата и остави без пенсии два милиона българи? Но нека оставим хакерските конспирации на политиците и да видим какво се случва при обикновените хора.

В началото на юни 2020-а Весел Иванов от Пловдив е щастлив – на 1 август предстои сватбата на неговия син. Решава да изпрати хартиени покани до гостите, поръчва картички, надписва ги и пуска всичките в пощенския клон в ж.к. „Тракия”. На 16 май 2022 г.братът на г-н Иванов се обажда, че е получил картичката. Той има рожден ден на тази дата и решил, че тя е за това. После видял, че става дума за брачно тържество и сметнал,че г-н Иванов със закъснение изпраща снимки от сватбата на сина си.

Снимки обаче нямало и той погледнал клеймото на писмото. То било от 07.07.2020 г. Братът на г-н Иванов живее в кв. „Скобелева майка”, близо до пощата в „Тракия”. Оказва се,че за да измине разстоянието от 2 километра,писмото е пътувало 2 години.

И затова ли неизвинимо с нищо закъснение са виновни руски, опозиционни или правителствени хакери? Те ли са виновни, че тромавата, интелектуално и технически изостанала държавна поща едва крета? За разлика от частните пощи, предпочитани от населението, защото за по-малко от денонощие разнасят писма и колети до всички краища на страната, като ги взимат от дома на изпращача и ги доставят в дома на получателя. У хакери ли е вината, че в почти всеки магазин на търговските вериги има частни каси, в които гражданите могат да платят над 30 видове данъци, докато гишетата на държавната поща хващат паяжина? Или хакери са виновни, че държавният автобусен транспорт бе изместен от гъвкави частници? Които окупираха междуградския и междуселския превоз, осъществяват пътувания до почти всички европейски страни и вместо държавния бюджет милионите пълнят техните банкови сметки? А може би хакери са виновни за жалкото състояние на държавните железници, които са в необявен фалит? Постоянно се наливат милиони в БДЖ, потъващи в незнайни джобове, а модернизацията на разнебитените жепелинии, разпадащите се вагони и дерайлиращи локомотиви остава на думи. Затова пътниците бягат от пероните към автогарите, където има сигурен транспорт, който ги превозва без закъснения.

Нима хакери са виновни за плачевния ни стандарт, за ниските доходи, за високите цени, за корупцията, за шуробаджанащината, за престъпността, за обирджийското ни здравеопазване, за необразоващото ни образование, за чалгализацията на нацията, за политическите назначения, за всички гафове на властниците и за другите неуредици около нас, които ни късат нервите? Или немарливото, мърляво, а често и престъпно отношение към собствените ни служебни задължения във всички сфери на обществото? Истината е, че съсипващите живота ни хакери са наше дело. Ние ги избираме за депутати и министри, а след това те ги настаняват на всички нива в държавните, общинските и селските администрации. И всички заедно започват да влошават живота ни. Вместо да го подобряват.

Сергей Трайков

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук