Румен Христов

Румен Христов е доктор по икономика. Член е на СДС от началото на 1990г. Един от основателите на СДС в община „Студентска“. От 2009 г. е заместник – председател на СДС. След спечелване на отворени първични избори срещу представителя на ДСБ, Румен Христов е издигнат за кандидат – президент на автентичната десница през 2011г. Бил е заместник-министър в кабинета на Филип Димитров и два пъти министър на земеделието и храните в кабинета на Ренета Инджова и в правителството на Стефан Софиянски. Румен Христов е бил съветник на д-р Жельо Желев. От 1997г. до 2002г. е главен секретар на Администрацията на президента Петър Стоянов. Народен представител и Председател на комисията по земеделието и храните в 43 – то Народно събрание.

Г-н Христов, СДС ще участва на изборите в коалиция с ГЕРБ. Каква ще е основната ви цел на вота на 4-ти април?

Да не допуснем БСП отново на власт. Те винаги говорят за промяна, но задължително водят България до разруха. БСП не е алтернатива. Да, сигурно има основания за критики към ГЕРБ, може би не управляват по най-добрия начин, но представяте ли си как би ни управлявала отново БСП? Не бива да забравяме какво причиниха през последните 30 години: Лукановата зима, Виденовата зима, Тройната коалиция, Орешарски. Не бива да сме късопаметни, кои са те? Броят си конгресите от БКП насам, поднасят венци на паметника на Съветската армия, на паметника на Тодор Живков, възстановяват плочи на петимата от РМС. Техните идеологически предци извършиха един от най-кървавите атентати в Европа – в църквата „Света Неделя“. Същата тази БСП, която е наследник на БКП, не се извини никога за Народния съд, за безследно изчезналите, за избитите без съд и присъда, измъчваните в концлагерите, за пречупените съдби от  Възродителния процес. Това ли е промяната и алтернативата?!

Има ли вече яснота къде СДС ще има водачи на листи и колко избираеми места ще получите?

Не. Имайте търпение до 2 март. В политиката местата в листите не са най-важното. Важно е какво следва след влизането в парламента. Какви политики ще защитаваме, кои са приоритетите, за които ще работим.

Участието в коалиции винаги е свързано с компромиси и от двете страни. От какво в своята политика няма да отстъпи СДС? Какво сте готови да отстоявате до край?

Няма да отстъпим от евроатлантическия път на България. А ако трябва да акцентираме върху трите основни неща, за които ще работим, това са: по-малко държава, по-ниски данъци, по-високи доходи и пенсии. В 45-то Народно събрание ще отстояваме за ускорен годишен икономически растеж, достигащ 6%. Ще търсим съгласие с другите политически сили в България за удвояване на БВП в рамките на 10 години и намаляване на Данък дивидент от 5% на 2%.

Също така ще се борим за намаляване на корпоративен данък печалба за едноличните търговци от 15% на 12%. и за единна ставка на ДДС. Сред останалите ни цели е увеличаване на прага за регистрация по ДДС от 50 хил.лв. на 100 хил.лв. Идеята ни е да се запази възможността за доброволна регистрация и под прага. Основната ни цел е ускорено развитие на икономиката, което да позволи удвояване на средните доходи в рамките на 4 години. Сред приоритетите ни е и въвеждането на минимална часова ставка.

Важен приоритет за СДС е и през 2-та година от майчинството паричното обезщетение да се определя в размер на 80 на сто от брутното трудово възнаграждение за последните 24 месеца. СДС е и за ускоряване на реформите във всички сектори, които се нуждаят от такива, с приоритет здравеопазването.

СДС е и за ново административно делене на страната, намаляване броя на общините и утвърждаване на второ ниво на самоуправление. Ние сме за финансова децентрализация на общините и оставяне на 25% от Корпоративния данък печалба на фирми, осъществяващи своята дейност в съответната община, съответно и от Данък общ доход на всички, заети в рамките на общината.

Както вече казах здравеопазването ще е стратегически приоритет за следващия парламент. Според нас акцентът трябва да е върху намаляване на здравните неравенства и регионалните дисбаланси и достъп до здравна помощ за всички.

А във външнополитически план?

Също така ще работим за ускорено приемане на България в Еврозоната, без колебания и съмнения, за приемането ни в Шенген и отмяната на визите за САЩ, с цел улесняване на българския бизнес и българските граждани.

СДС приема интеграцията на Западните Балкани за стратегическа цел, но не за сметка на националните интереси.

В какви парламентарни коалиции бихте влезли след изборите и от какво ще зависят те?

С формациите, които няма да отстъпят от евроатлантическата ни ориентация, които не обслужват интересите на Кремъл и не са произлезли от основния опонент на СДС – БСП.

Г-н Христов, в други ваши интервюта казвате, че ГЕРБ-СДС е единствената дясна формация, която ще участва на вота на 4-ти април. Значи ли това, че за вас „Демократична България” не са дясно обединение?

Със създаването на коалицията ГЕРБ-СДС, всъщност осъществихме една мечта на десните хора – десницата най-сетне да се обедини. Защо казвам, че нашата коалиция е единствената дясна? Защото в нея са класическото дясно СДС и най-голямото дясно ГЕРБ.

Демократична България не е дясна формация – в нея водещи са либерални сили – „Да, България“ и „Зелените“. Единствените, които бяха десни, но за съжаление се претопиха, са ДСБ. Защото ДСБ произлязоха от нас, от СДС. Били сме партньори дълги години, но сега избраха да олевеят и да загубят идентичността си.

Преди две години, когато този процес на олевяване на „Демократична България“ не беше толкова ярък, аз, като председател на СДС, направих всичко възможно да постигнем съгласие с тях за евроизборите. Проведохме дълги преговори и накрая те откровено ни показаха, че не искат коалиция със СДС. Предложиха ни унизителни условия, за да ни отблъснат. Или както определям ситуацията – предпочетоха „зелените“ пред „сините“. Обединението не се случи, но трябва да е ясно, че не по вина на СДС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!