Чехия руската ваксина

В разгара на пандемията светът става свидетел на нов вид война, без аналог до момента. Война за ваксини. Русия и Китай дават все по-сериозна заявка да привлекат като свои клиенти не малко държави, сред тях и членове на Европейския съюз. Хаосът и забавянето в доставките от страна на Брюксел, както и конфликтът с „Астра Зенека“ дават все по-голяма преднина на руската и китайската ваксина. След Сърбия и Унгария, които вече използват двете ваксини такава готовност изразиха Чехия, Хърватия, Словакия, че дори и Германия.

Канцлерът на Австрия се опита да постави здравето пред геополитиката в желанието си да предостави база за производство на китайски и руски ваксини в страната му. Но дали е възможно?

Кои страни се довериха на ваксините на Русия и Китай?

До момента Сърбия е получила около 1.5 млн. дози ваксина от китайската „Синофарм“. Западната ни съседка също така вече използва и руската ваксина „Спутник V“ и американо-германската  „Пфайзер/Бионтех“.  В страната дори ще започне производство на руската ваксина.

Подходът на Белград набира популярност и сред други страни в региона, които доскоро разчитаха на плана за разпределяне на ваксините на ЕС. Косово, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора обаче все още не са получили нито една доза. Миналата седмица Скопие и Подгорица обявиха, че ще закупят ваксини от Русия и Китай.

Здравното министерство на Черна гора вече заяви, че в допълнение към договора за 150 000 китайски ваксини, ще поиска и 50 000 дози от руската ваксина „Спутник V“. Миналия месец босненското правителство обяви, че започва преговори с Москва, Пекин и Pfizer. И двете страни чакат доставки от международния ваксинен алианс Covax, които обаче още не са пристигнали.

Унгария е първата държава от Европейския съюз, която започва да използва ваксина срещу коронавируа, произведена в Китай. В страната вече пристигнаха 550 000 дози от  „Синофарм“. През следващите 4 месеца Унгария очаква да получи общо 5 милиона дози от китайската ваксина.  Унгария договори също купуването на 2 милиона дози от руската ваксина „Спутник V“. Миналата седмица тя започна да се използва в Будапеща.

Будапеща търсеше да закупи ваксини извън ЕС, заради сериозното забавяне на доставките.

В списъка с клиентите на Москва съвсем очаквано е и Узбекистан. Страната ще закупи 1 милион дози от „Спутник V“. Узбекистанското правителство заяви също, че ще създаде съвместно предприятие за производство в страната на ваксината, разработена от Китай.

Сред първите, които тържествено приеха руската ваксина бе Аржентина. Точно по Коледа в страната пристигнаха първите 300 000 дози от „Спутник V“, две седмици по-късно бяха получени още толкова. Миналата седмица кацна и поредният полет с още 220 000 дози.

Аржентина е втората по население държава след Русия, която залага единствено и само на „Спутник V“.

Вече много държави в Европа проявяват интерес към ваксините на Русия и Китай

Европейският съюз е отворен за закупуване на ваксини COVID-19, разработени в Китай и Русия, ако отговарят на определени критерии, заявиха от Европейската комисия

Освен клинично доказаната ефективност и безопасност, блокът изисква производителите на ваксини да се вписват в „правилния бюджет“ и „да разполагат с подходящи производствени мощности на територията на ЕС, така че да могат да доставят по-бързо на гражданите на ЕС.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц каза, че е отворен към идеята руската ваксина „Спутник V“ или пък китайската ваксина „Синофарм“ да се произвеждат в страната му, ако има разрешение за пускането им на пазара на ЕС.

„Ако производителите на руската и китайската ваксина получат зелена светлина в Европа и ако започне производството им там, Австрия ще се опита със сигурност да предостави на разположение производствения си капацитет в подходящи национални предприятия за производството на тези ваксини“, заяви Курц в интервю за германското издание „Велт ам зонтаг“.

Германският канцлер Ангела Меркел също каза, че е отворена към идеята за използване на „Спутник V“ в ЕС. Тя също така „открехна вратата“ към използването на китайската ваксина, като подчерта, че страна като Сърбия ваксинира по-бързо, отколкото останалата част от Европа, с китайската ваксина.

В края на януари германският здравен министър обяви, че страната е отворена да използва ваксини срещу COVID-19 от Русия или Китай.

„Ако дадена ваксина е безопасна и ефективна, независимо в коя държава е произведена, тогава тя, разбира се, може да помогне за преодоляване на пандемията“, категоричен бе Йенс Шпан.

Бившите социалистически държави в ЕС готови на компромис

Чехия  може да се превърне във втората държава в ЕС след Унгария, която ще използва китайската и руската ваксина. Скоро премиерът Андрей Бабиш направи две знакови посещения в чужбина – в Унгария, и в Сърбия. Властите в Прага вече загатнаха, че може да пренебрегнат централизираната система за одобрение на ЕС, позовавайки се на опасността от забавяне на доставките на ваксини от ЕС.

Бабиш също не изключи възможността ваксината „Спутник V“ да се появи в Чехия без разрешението на Европейската агенция по лекарствата.

Хърватия води преговори за руската ваксина, потвърди премиерът Андрей Пленкович. Преговори води и Словакия.

Досега повече от 50 страни са дали заявка за закупуване на общо 1,2 милиарда дози от руската ваксини. Това сочат данните на Руския фонд за преки инвестиции. Но на този етап Русия не може да осигури дори нужните на страната количества. Затова надеждите са свързани с производството на „Спутник V“ в чужбина.

От въпросния фонд съобщиха, че очакват скоро да стартира производството  в Бразилия, Индия, Китай и Южна Корея. Производственият капацитет в Индия ще бъде 300 милиона дози ваксини на месец, а в Южна Корея – 150 милиона дози.

Нов термин в политиката- „ваксинна дипломация“

Експерти обаче предупреждават, че помощта от Пекин ще има цена.

„Трябва да си шокиращо наивен, за да смяташ, че ваксините от Китай идват без условия, че са изпратени по хуманитарни причини или като извинение от страната, където се смята, че започна пандемията. Фактът, че Западът стои и позволява това да се случва, е грешка“, обобщава анализ на „Дойче веле“.

Ваксинната дипломация на Русия  всява допълнителен смут в Брюксел. ЕС и без това е затруднен от проблемното начало на имунизационните кампании.

Според анализ на „Файненшъл таймс“ Западът дори не забелязва, че под носа му се разгаря ваксинна война. В същото време Москва и Пекин използват ваксините, за да привлекат по-бедните страни.

„Скай нюз“ излъчи материал за така наречената „дипломация на ваксините“. В него се показва как Китай, Русия и Индия подбират умело страни по света, в които да увеличават влиянието си.

Анализ на телевизията показва, че на 47 държави по света плюс Африканския съюз, който обединява 55 нации, са предложени сделки за ваксина от страна на Индия, Китай и Русия.

Много анализатори предупреждават, че Москва и Пекин умело водят новия тип „ваксинна дипломация“. И уж в защита на здравето ще стъпят много сериозно на един огромен пазар, какъвто е този на Европейския съюз. Оттук вече ползите обаче няма да са здравни, а политически, икономически и геополитически. Здравните никога няма да бъдат ясни, както до момента няма яснота и относно изпитанията на руската и китайската ваксина и тяхната ефективност. Ясно е само, че са готови и само чакат на вратата на Европейския съюз. Дали ще има обаче кой да им отвори?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук