Русия обвини председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в опит да политизира въпроса с руската ваксина „Спутник V“, става ясно от  изявлението на Постоянната делегация на Русия при ЕС.

Поводът е изказване отпреди два дни, когато Фон дер Лайен изрази учудване защо Русия предлага теоретично милиони дози на ЕС при положение, че не напредва достатъчно с ваксинирането на собственото си население.

„Тиражираните оценки предизвикат недоумение, тъй като или означават стремеж към неоснователна и достойна за съжаление политизация на тази тема, или свидетелстват за недостатъчна информираност на ръководител от толкова висок ранг“, се казва в изявление на постоянното представителство на Русия в ЕС.

От мисията подчертават, че приоритет на Москва в борбата с Covid-19 е ваксинирането на собствените граждани.

Допълват, че „в пълно съответствие с принципите на демокрацията и хуманитарното право ваксинирането в Русия е доброволно и към момента всички желаещи граждани получават препарата без никакво забавяне и при това на безвъзмездна основа“.

Преди два дни шефът на ЕК беше категоричен, че ако руският производител на ваксината срещу коронавирус „Спутник V“ иска да я продава в ЕС, ще е необходимо да осигури пълна информация за препарата. Това включва и инспекция на местата, където се произвежда „Спутник V“.

Фон дер Лайен отбеляза, че към момента производителите на ваксината не са поискали достъп до пазара на ЕС.

„Учудваме се защо Русия предлага теоретично милиони и милиони дози на други страни – при положение, че не напредва чувствително с ваксинирането на собствения си народ, коментира председателят на ЕК.

Според еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Брьотон производството на „Спутник“ е два пъти по-сложно от одобрените в ЕС ваксини.

Преди две седмици официално става известно, че руската ваксина “Спутник V” показва 91.6 % ефективност при защита от COVID-19, се виждапе от публикувани данни от клинични тестове, проведени в Москва, осъществени сред около 20 хил. души. Тя вече е регистринатв 29 страни, а някои от тях като Сърбия, доскоро беше на 5-то място в света по темпове на ваксинация.

Резултатите идват след третата фаза на проучванията, което превръща “Спутник V” в четвъртата ваксина, за която излизат резултати от изследванията от този етап. По-рано това се случи с продуктите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!