формации парламент

Седем формации са с шансове за присъствие в следващия парламент ако изборите бяха днес. Това показват данни от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“. За последните две всичко ще се решава в последния момент, защото са малко над 4-процентната бариера. Има и още няколко, които ще се надяват да доближат или дори преминат бариерата  или да се борят за субсидия.

С 25,8 на сто от онези, за които може да се очаква да гласуват и са решили за кого, ГЕРБ и СДС са на първо място, следвани от БСП с 21,9 на сто.

„Има такъв народ“ е с 13,1 на сто, а ДПС е близо – с 12,4 процента. „Демократична България“ е със 6,8 на сто, формацията около Мая Манолова – с 4,7 процента, а ВМРО е с 4,2 на сто. При последните две формации кампанията ще е решаваща за шансовете им да са в следващия парламент, коментират анализаторите.

Такива шансове може да получи и коалицията „Воля“-НФСБ.

Обобщеният резултат на изричните споменавания на двете партии е 2,7 на сто потенциален вот, но тепърва трябва да се види дали обединението на двете партии ще даде и бонус, или напротив, отбелязват от „Галъп“.

С над процент в борбата влиза „Възраждане“, близо около един процент се движат и формации като АБВ, „Атака“ и партията на Цветан Цветанов.

При всички подобни партии и коалиции решаваща ще е кампанията и не са изключени изненади, коментират анализаторите, като уточняват, че има и редица други формации в десетите от процента.

От „Галъп“  подчертават, че данните са моментна снимка и не са прогноза за изборен резултат.

Правителство и парламент с ниско обществено доверие

Правителството завършва мандата си с нива на доверие от 19 на сто и недоверие от 69 процента.

Парламентът има доверие от 14 на сто и недоверие 73 процента. Двете институции са успели донякъде да преодолеят щетата по образа си от лятото и есента.

Това „наваксване“ обаче не е голямо и на фона на нивата на доверие в кабинета и Народното събрание в последното десетилетие. Според анализаторите  сега сме свидетели на едни от най-ниските нива на популярност на двете институции. Такива са били данните за последно в края на мандата „Орешарски“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!