Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова и „Отровното трио“ се регистрираха в ЦИК за предстоящите парламентарни избори.

Двете формации ще се явят на изборите с коалиция „Изправи се! Мутри, вън!“ и регистрацията на Движение България на гражданите, Движение 21 и Единна народна партия.

5507 подписа бяха внесени от Мая Манолова, Николай Хаджигенов, Татяна Дончева, Димитър Делчев и други от лицата на обединението в Централната избирателна комисия.

„Нашата мисия от местните избори в София и от летните протести за демонтиране на едноличния корупционен модел на Борисов преминава в следващата фаза – парламентарин избори. Няма да могат да ни спрат да се изправим срещу Борисов и ГЕРБ, този път не само в София, а и в цялата страна“, заяви Манолова и добави, че вчера управляващите са изтеглили нов дълг от 300 млн. лева.

По думите ѝ те са алтернатива на модела на Борисов, който взима безконтролно поемане на дълг, на мачкане на бизнеса и обикновените хора; моделът на облагодетелстване на приятелския кръг.

„И тази алтернатива е нашият план за неотложна закрила на обикновените хора в България. Парите вече няма да следват Борисов, парите ще следват хората. От Европа през следващите години у нас ще влязат 30 млрд. лева. Ще използваме тези пари за модернизация на икономиката, за подкрепа на малкия и среден бизнес и за повишаване на доходите на българските граждани“, обяви още Манолова.

Сред приоритетите на коалицията също така е и преизчисляване на пенсиите – нещо, което не се е случило през 11-годишното управление на Борисов, напомни още бившият омбудсман. И добави, че ще започнат с отмяна на данъка върху доходите до 650 лв. и с последователни стъпки ще се стремят да достигнат 1000 лв. минимален месечен доход на работещ човек. На фокус за обединението ще бъде и съдебната реформа и разформироването на корумпирани институции.

Манолова обеща също така да направят ревизия на управлението на Борисов и да посочат виновните лица, както и да бъдат върнати отклонените средства на гражданите.

По отношение на името на обединението лидерът на „Изправи се. БГ“ заяви, че няма абсолютно никакви законови основания за отказ на регистрацията нито в Изборния кодекс, нито в решението на ЦИК за наименованието на партиите и коалициите.

Татяна Дончева добави, че чисто юридически актовете на ЦИК подлежат на обжалване пред Върховния административен съд и уточни, че това ще бъде направено веднага, ако бъде отказана регистрация на обединението.

„Ние сме се съобразили с това какви хора стоят насреща ни и сме взели някакви предохранителни мерки, за да не успеят те все пак да елиминират нашето обединение от участниците в състезанието“, каза още тя.

От думите им стана ясно, че обединението още не е готово с водачите на листи.

От коалицията вече заявиха, че в листите ще има само 30% участие на партийно ангажирани хора, а другата част ще са безпартийни.

От коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ декларираха, че няма да влизат в каквито и да е преговори с ГЕРБ и ДПС.

„Изправи се! Мутри вън!“ са третата формация, която подаде документи в ЦИК за участие на изборите на 4-ти април. В първия възможен ден вчера се регистрираха „Демократична България“ и „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!