хакерска атака

Хакер е получил достъп до системата за пречистване на водата в  Олдсмар, Флорида и се е опитал да увеличи нивата на натриев хидроксид, известен като белина, във водата на града, излагайки хиляди хора на риск от отравяне, съобщава Си Ен Ен.

Инцидентът е станал в петък, когато оператор е забелязал проникването и е наблюдавал хакерския достъп до системата от разстояние. Хакерът е коригирал нивото на натриевия хидроксид до над 100 пъти неговото нормално ниво, според шерифът на окръг Пинелас Боб Гуалтиери

Системният оператор веднага свалил нивото. В нито един момент не е имало значително неблагоприятно въздействие върху водоснабдяването на града и обществеността никога не е била в опасност, каза Гуалтиери. Не е известно дали нарушението е станало от някой на местно, национално ниво или дори извън САЩ.

Ранната намеса предотвратила по-сериозните последици на атаката, заяви Робърт М. Лий, главен изпълнителен директор на „Dragos Inc“., фирма за индустриална киберсигурност. Но, каза той, този тип атака е точно това, което държи експертите от бранша през нощта.

„Не беше особено сложно технически изпълнението, но точно това е, от което хората са загрижени и като един от малкото примери някой, който се опитва да навреди на хората, за това е важно“, каза Лий.

Гуалтиери каза, че са били необходими между 24 и 36 часа, докато водата достигне системата и че има няколко съобщения, които биха предупредили, че нивата са били твърде високи преди това да се случи. Градът е предприел стъпки за предотвратяване на по-нататъшен достъп до системата.

Шерифът на окръг Пинелас, ФБР и Тайните служби разследват нападението, каза Гуалтиери. ФБР в Тампа работи с управата на град Олдсмар и шерифския офис на окръг Пинелас, предлагайки ресурси и помощ при разследването на този инцидент.

Натриевият хидроксид, известен също като белина, е основната съставка на течния препарат за пречистване, каза Гуалтиери.

Симптомите на отравяне с натриев хидроксид включват задух, възпаление на белите дробове, възпаление на гърлото, изгаряне на хранопровода и стомаха, силна коремна болка, загуба на зрение и ниско кръвно налягане, според здравната система на Университета на Флорида.

Дългосрочните ефекти на отравянето зависят от това колко бързо отровата се разрежда или неутрализира в системата. Увреждането на хранопровода и стомаха може да продължи да действа в продължение на няколко седмици след поглъщането на отровата. Смъртта може да настъпи до месец по-късно.

Не е известно дали повишените нива в Олдсмар биха причинили някой от тези симптоми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук