В първия възможен ден за регистрация за парламентарните избори първи документите си за участие във вота внесоха от „Демократична България“. Така те изпревариха доайенът в тази категория от последните години Цветан Цветанов. Докато бе втори в ГЕРБ, Цветанов държеше формацията да се регистрира първа, а младежи от партията чакаха пред сградата на избирателната комисия дни наред, за да пазят ред. До момента от ГЕРБ не са обявили кога ще подаде необходимите документи.

„Традициите не са това, което са“, обяви Христо Иванов, след като представляваната него коалиция се регистрира първа. Представители на формацията са чакали 24 часа ред.

„Внесохме 9 999 подписа, защото това е максимумът, който може да бъде регистриран. От тях 4 бяха електронни, защото искахме да пробваме дали електронното управление е достигнало до ЦИК. ЦИК не прие електронните подписи. Така, че България здраво стои в 19-ия век, в хартиената епоха и това трябва да се промени“, каза съпредседателят на „Демократична България Христо Иванов след като излязоха от ЦИК.

Той посочи, че четири броя подписа са тест, за да видят дали изобщо ЦИК е влязъл в дигиталната епоха.

„Ами не е, това мога да ви кажа. Вината не е само тяхна, имаме един архаичен процес, една архаична администрация, един Изборен кодекс, който трябва да бъде сменен“, заяви Иванов.

От „Демократична България“ обявиха, че ще предложат програма за радикална модернизация на страната, която включва електронно управление, съдебна реформа, отстъпление на държавата от икономиката, отстраняване на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган от властта.

Бившият втори в ГЕРБ  Цветан Цветанов пък заяви, че пак е бил първи в регистрацията, защото „Демократична България“ са коалиция, а „Републиканци за България“- партия.

Цветанов коментира, че целта му е била новата му партия „Републиканци за България“ да се регистрира в първия възможен ден със събраните 31 хил. подписа.

 

„Ние тръгваме със сериозни намерения да бъдем незаобиколим фактор в следващия парламент и да можем да изпълним обещанията, които ще дадем по време на предизборната кампания. Затова всички колеги от страната и всички експерти по секторните политики до седмица започваме представянето онлайн на всички секторни политики, като ще започнем със съдебна реформа и ще започнем с българите живеещи в чужбина“, каза Цветан Цветанов на излизане от ЦИК.

 

Регистрацията за явяване на изборите продължава до 17 февруари. За участие във вота всяка партия или коалиция трябва да внесе депозит от 2500 лв. и да представи списък от най-малко 2500 избиратели. Депозитът се възстановява, ако на изборите за съответната партия или коалиция са гласували 1% от избирателите, а отказът за регистрация може да се обжалва пред Върховния административен съд.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!