Експерти от американската клиника „Майо“ разказаха как пациентите с високо кръвно могат да го понижат без специални лекарства.

На първо място експертите призовават за контрол на теглото. „Наднорменото тегло може да причини нарушения на съня, което допълнително повишава кръвното налягане“, предупредиха те.

Експертите съветват също така да се поддържа балансиран режим на хранене и да се включват в него повече плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти. Освен това трябва да се намалят храните, съдържащи наситени мазнини и холестерол.

Учените също призоваха да не се добавя прекалено много сол, тъй като тя е богата на натрий, който повишава кръвното налягане. „Дори и малкото намаляване на тези компоненти ще подобри състоянието на сърцето и ще понижи кръвното налягане с около 5-6 mm Hg в случай на хипертония“, обясниха те.

На второ място, препоръчително е да се спортува всеки ден в продължение на 30 минути. „Разходките, колоезденето или плуването са някои от примерите за полезни аеробни упражнения“, казват експертите. Освен това те съветват да се правят силови тренировки поне два пъти седмично.

Трето, експертите настояват да се спре употребата на тютюн и алкохол, както и да се намали употребата на кофеин. Отбелязва се, че ефектът на кофеина все още не е напълно изследван, но може да повиши кръвното налягане до 10 mm Hg. В заключение експертите препоръчват да не се допуска прерастване на стреса в хроничен стрес.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук