Асен Меджидиев
На снимката: Асен Меджидиев

В България и цяла Европа има голям дефицит на лекарства – над 330 медикамента липсват. У нас най-сериозно е положението с антибиотиците за деца, твърдят фармацевти. Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев съобщи днес във Видин, че Изпълнителната агенция по лекарствата и районните инспекции по здравеопазване са мобилизирани, за да се установи недостигът на медикаменти в аптеките.

„Проверява се наличността. Активизирани са българските производители специално за антибиотиците и антихипертензивните средства. Проблемът е в европейски мащаб. По информация, която получихме, има голям недостиг на медикаменти в 25 от 27-те държави. Сезирали сме и Европейска комисия и агенцията ЕМА за липсата на медикаменти“, посочи Меджидиев. Той обясни, че проблемът е заради субстанциите, които идват от Индия и Китай. В двете страни има недостиг. Оттам и страда и производството в Евроха и цял свят.

„В момента е затруднен вносът на медикаменти, особено които са произведени в страните от Европейския съюз, затова ние активизирахме нашите производители в момента да компенсират. Отделно асоциацията на паралелните вносители. Сутринта проведох разговори с тях и вече имам уверението за повечето медикаменти, че са договорени още за началото на другата седмица“, коментира министърът.

Ведомството му е направило организация да влязат допълнителни количества за зареждане на аптеките. В момента се проверявали всички наличности по складовите бази и търговците на едро, както и постъпилите заявки от търговците към аптеките на едро и дали  са изпълнени.

„Проверките и контролът са на всички нива. Обсъждана е възможността за налагане на пълна забрана за износ на всякакви медикаменти за един месец от България. Това обаче не е законосъобразно, тъй като европейските конвенции са такива, че подобна забрана може да се налага само при извънредна епидемиологична обстановка, и то не при вирусна инфекция, а при доста по-сериозни неща“, посочи министърът.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук