лекарства
Снимката е илюстративна

56 лекарства за сърдечносъдови заболявания, сред които хипертония, аритмия и други често срещани, ще бъдат безплатни за пациентите от 2 април. Това стана възможно, след като министерството на финансите на кабинета „Денков“ даде положително становище медикаментите да се поемат на 100 процента от Здравната каса. 

В списъка са включени всички 407 различни дозировки и търговски наименования, които притежават разрешение за употреба в България. За всяко активно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са напълно безплатни.

За различните им разновидности ще има доплащане от страна на пациентите, което е значително намалено (средно с 58%) спрямо досегашните нива на доплащане. За 40 от лекарствата доплащането е под 1 лев.

За улеснение на гражданите Министерството на финансите публикува пълния списък на 407-те лекарства с различните им наименования и дозировки, като те са подредени по цени след реимбурсация. Пълния списък на лекарствата може да бъде видян на сайта на финансовото министерство.

ttps://www.minfin.bg/bg/news/12580

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук