Николай Денков
Николай Денков Снимка: БТА

Премиерът акад. Николай Денков направи специално изявление в Министерския съвет, след като по-рано днес подаде оставка. Ето какво каза той:

Днес подадох оставка като министър-председател и тя вече е внесена в Народното събрание. Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 година. Ето и точките, които бяха са записани в нея:

1. Ще излъчим стабилно правителство с национален мандат, около което ще се формира конституционно мнозинство.

2. Министър-председател за първите 9 месеца ще бъда аз, а Мария Габриел вицепремиер и външен министър. А за следващите 9 месеца – министър-председател ще бъде Мария Габриел, аз ще бъда вицепремиер.

3. В края на всеки 9 месеца министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи трябва да я гласуват и да подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група.

4. Правителството ще изпълнява съгласувани законодателна и управленска програма.

5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията в диалог с всички парламентарни групи.

6.Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи за номинациите на регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества“.

Дотук от горенаписаното са изпълнени всяка точка и ред, въпреки че диалогът понякога е беше взривяван и вкарван в задънени улици. Шестата точка от декларацията е ключова. Именно тя касае темата за държавните регулатори.

Денков призова партньорите в управлението да удържат на думата си и да „извървят докрай реформаторския път, който са начертали през юни“.

„Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдието. За да извадим регулаторите от кланово-семейните отношения така, че да регулират обществените отношения, а да ене бъдат използвани като бухалки за вземане на бизнеси. За да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка. Предложеният преди две седмици меморандум беше точно това – подробна паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди 9 месеца и какво остава да свършим. Затова на масата за обсъждане сложихме реформи, а не имена. Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми, отбеляза акад. Денков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук