На снимката: Посланик Херо Мустафа и Димитър Кенаров

Посолството на САЩ в София изрази подкрепа за българския журналист Димитър Кенаров, който беше бит от полицаи по време антиправителствен протест в София на 2-ри септември, а МВР и прокуратурата не откриха нарушения по казуса.

На страницата на дипломатическата мисия във Фейсбук беше публикувана снимка на посланика на САЩ Херо Мустафа, която се е срещнала с потърпевшия журналист Димитър Кенаров в посолството в сряда.

„за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна част от добре функциониращата демокрация“.

Побоят над нвго беше извършен от полицаи на 2 септември 2020 г. Тогава потърпевшият отразяваше масовия антиправителствен протест в центъра на София, организиран по повод първия работен ден на депутатите в новата сграда на парламента.

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за…

Публикувахте от U.S. Embassy Sofia в Вторник, 23 февруари 2021 г.

Кенаров беше сред десетките задържани и бити от полицията, след като събитията ескалираха, въпреки че неколкократно е направил опит да се легитимира като журналист. Част от ареста му дори беше заснет от друг присъстващ на демонстрацията и на кадрите ясно се чуваше, че той заявява на полицаите, че отразява протеста. Малко по-късно самият той публиква своя снимка с резултатите от побоя.

Пет месеца по-късно по случая дори няма образувано досъдебно производство, тъй като прокуратурата отказа да започне такова.

Тя се позовава на МВР, което обяви, че вътрешна проверка в столичната полиция (СДВР) не е открила данни за престъпление. Оказа се, че за ареста на Кенаров не е изготвена заповед, той не е запознат с правата му на задържан, нито му е извършен обиск. Въпреки това не се приема за престъпление от прокуратурата, защото нямало данни да е умишлено.

Преди две седмици „Репортери без граници“ настоя за „ново, независимо и прозрачно разследване“, посочвайки, че „изглежда българските власти не искат да осъждат полицейското насилие“. Случаят беше осъден и от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). Оттам допълниха, че вътрешният министър Христо Терзийски мълчаливо е отказал достъп до информация по случая, за което организацията е подала жалба в съда.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук