Димитър Кенаров

„Репортери без граници“ (RSF) са потресени от отказа на кабинета на българския главен прокурор Иван Гешев да разследва полицейското насилие над журналиста на свободна практика Димитър Кенаров миналия септември.

„Осъждаме отказа на софийската полиция да преразгледа произволния и насилствен арест на този журналист и абсурдния и дистопичен разказ, достоен за Джордж Оруел, използван от властите“, коментира Павол Салай, ръководител на бюрото за Европейския съюз и Балканите на RSF.

Няколко други журналисти, включително репортерът на „Франс прес“ Николай Дойчинов, са жертви на полицейско насилие по време на демонстрацията на 2 септември. Дойчинов е пострадал и камерата му е повредена.

„Необходимо е ново независимо разследване, за да се установят фактите и да се гарантира, че властите не толерират подобно поведение спрямо журналисти, отразяващи демонстрации“, добави Салай.

Изглежда, че българските власти не искат да осъждат полицейското насилие. Според Асоциацията на европейските журналисти прокуратурата е отказала на 22 януари да започне разследване на насилствения арест над Димитър Кенаров, докато отразява антиправителствен протест в София на 2 септември.

Кенаров, който е известен с отразяването си на въоръжени конфликти за международни медии като Foreign Policy и BBC е сериозно бит, държан с белезници и задържан повече от пет часа, без да може да говори с адвокат.

Според полицейско разследване, чиито констатации са напълно приети от главната прокуратура, Кенаров е бил „поканен“ в полицейското управление, след като е предизвикал различия в мненията с полицаите.

Полицията провежда вътрешно разследване на подозрения, че полицейски служители са ударили Кенаров, но според прокуратурата не са успели да идентифицират виновните.

Припомняме, че България е класирана на 111-то място от 180 държави в световния индекс за свобода на словото на RSF за 2020 г.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!