Осигурени са средства за подпомагане на бизнеса до края на септември. Досега по най-масовата мярка „60/40“ са разплатени 825 милиона лева, а в туризма и транспорта – около 100 милиона. Това заяви в Разград министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По думите на социалния министър забавяне имало единствено по мярката в подкрепа на затворените бизнеси. Досега по мярката „60/40“ са запазени 300 хиляди работни места и около 30 хиляди в туризма и транспорта, за които помощта е 80/20.

Здравните осигуровки обаче са за сметка на работниците и служителите, излезли в неплатен отпуск, които се подпомагат от държавата. Министърът акцентира, че се наблюдава известен ръст на безработицата през януари.

Зя мярката, която се отнася до родителите и децата, които трябва да ходят дистанционно на училище, са отделени 73 милиона лева. Министър Сачева подчерта че вече са подкрепени почти 40 хил. семейства. Тя допълни, че на този етап подкрепата от 50 лева към пенсиите ще се дава до края на март.

Сачева коментира и темата с добавките за пенсионерите „Ние обвързваме даването на тези 50 лева именно с епидемията и с това, че средният разход на един пенсионер за лекарства на месец е 56 лева. Така че 50 лева са разходите, с които ние бихме могли да ги подкрепим в процеса на пандемията“, допълни социалният министър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!