Иван Нейков
Иван Нейков.

Въпреки че положението на българските пенсионери още е далече от желаното, то е по-добро от трагичната ситуация отпреди 20 години, заяви в интервю за „Дебати.бг“ бившият социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Това обаче не значи, че усещането за недостиг е изчезнало сред българските пенсионери, подчерта той. По думите на Нейков минималната пенсия не е достатъчна за съществуването на пенсионера не само в България, но и навсякъде в Европа, поради което за хората с минимални пенсии се грижат и някои организации.

„Без да твърдим, че пенсионерите „са забогатели“, определено може да се каже, че днес, 20 години след времето на хиперинфлацията, пенсионерите са по-добре от гледна точка на възможностите, които им се осигуряват през пенсията. Защото 97-98 година пенсиите бяха 2-3 долара. От тази гледна точка има много голяма разлика в покупателната способност на тогавашните и днешните пенсии. Това само по себе си обаче е по-скоро въпрос на статистика, отколкото на усещане. Голяма част от пенсионерите, които разчитат само на пенсиите, продължават да смятат, че този стандарт, който имат, не е онзи който са очаквали като пенсионери“ – каза експертът.

Нейков подчерта, че не може да се прави меродавно сравнение за състоянието на българските пенсии спрямо европейските, защото средна европейска пенсия не съществува. Това се дължи на големите различия в пенсионните система на различните държави. България е все още далече от средните доходи на европейците, и това има своето пряко отражение и върху размера на пенсиите у нас.

Цялото интервю четете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук