арест протест
Момент от протеста, който се проведе на 02.09.2020 г.

Евродепутатите от работната група за медиите са изпратили отворено писмо към вътрешния министър Христо Терзийски, става ясно от публикация на евродепутата Рамона Стругариу в Туитър. Депутатите настояват да се разследва атаката срещу журналиста на свободна практика Димитър Кенаров и други журналисти по време на антиправителствените протести в България.

Писмото е изпратено от името на работната група за медиите към Европарламента.

„Ние, членовете на Европейския парламент, ви пишем, за да призовем за пълно, цялостно и безпристрастно разследване на предполагаемата атака на българската полиция срещу Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, на 2 септември“, започва писмото.

В писмото евродепутатите цитират сигнал за насилие от Платформата за насърчаване на защитата и безопасността на журналистите към Съвета на Европа и сведения, че Кенаров е ритан в главата от полицаи по време на протестите в София и публикация на самия Кенаров в профила му във Фейсбук.

В социалната мрежа Кенаров посочи, че на протеста е бил притиснат към стената от полицаи, докато е снимал, след което е бил задържан, влачен и ритан, а техниката му е била иззета и повредена, въпреки че многократно се е легитимирал като журналист. След това той е бил откаран в 5-о РПУ, без заповед за задържане и без достъп до адвокат.

„Призоваваме ви за незабавно и пълно разследване на тези твърдения и да се потърси сметка на отговорните,“ пише още в писмото.

В писмото се споменават още два случая за насилие над журналисти – този на фоторепортера на AFP – Николай Дойчинов, и на журналиста от БНТ – Николай Минков, който беше напръскан с лютив спрей от полицията, наред с други журналисти.

„Някои журналисти твърдят, че тези действия са заради журналистическата им работа“, посочват евродепутатите в писмото.

Депутатите настояват всички твърдения за насилие над журналисти да бъдат незабавно разследвани и да бъдат предприети стъпки, които да гарантират безопасността, независимостта и пълната защита от закона на всички журналисти, отразяващи протестите и публични събития.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!