"Биволъ"
Снимка: Фейсбук "Биволъ"

От сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ обвиниха БТВ в кражба на тяхно разследване.

Става въпрос за разследване на „Биволъ“ от 18 септември тази година, по така наречената „Вила на управителя“ към белодробната болница във Велинград. Две седмици по-късно БТВ са направили репортаж по същото това разследване, без нито веднъж да се позоват или споменат първоизточника.

Ето какво написаха от „Биволъ“ във фейсбук:

„Вчера bTV Новините си направили „топрепортаж“ по разследването ни от 18.09.т.е преди цели 2 седмици. На същия ден имаме 2 публикации – за търга и за продажбата.

Те стоят на стената ни и имат голяма читаемост и отглас. Все пак това предизвика реакцията и действията на Министерство На Здравеопазването и #Прокуратурата впоследствие!

Верни на традиционната си непочтеност и комплекси – буквално ползвали 1:1 нашите разкрития, данни и факти, без нито веднъж да се позоват или споменат първоизточника – Биволъ.

https://btvnovinite.bg/…/evtina-vila-vav-velingrad-zashto…

Сравнете сами!

Да оставим липсата на професионализъм и колегиалност, но подобно плагиатство нарушава няколко клаузи на #ЗРТ и Етичния кодекс на Българските медии!

Ще сезираме Съвета За Електронни Медии – СЕМ и Националния съвет за журналистическа етика.

Това не е за първи път практика на тази дискредитирана телевизия да краде разследвания на Биволъ. Преди 3 г. журналистката от бТВ Тeoдoрa Трифoнoвa беше даже отличена с награда на фондация “Радостина Константинова” зa пoрeдицaтa “Къщи бeз гocти”, която без преувеличение бе открадната от материали на Биволъ по темата “Къщи за тъщи”. Никъде в излъчените репортажи на Трифонова нямаше позоваване на първоизточника, но тогава пак се използваха наши ключови разкрития и фактологията от нашите разследвания..

https://bivol.bg/bivol-btv-plagiat.html

Няма да се учудим, ако след време Христиания Червенкова кандидатства и тя най-безцеремонно за награда с нашето разследване!

#НизкаКласа “

*Текстът е публикуван от фейсбук страницата на „Биволъ“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук