4-дневната работна седмица

Да работим 4 дни по 10 часа. Това искат близо 50% от анкетираните, участвали в специално проучване за пазара на труда. На въпроса са отговорили над 2000 души. 

„На мен идеята ми се струва добра, но хората, които биха искали да работят по-различно от стандартната 5-дневна работна седмица, са близо 90%. Такива са проучванията в цяла Европа, САЩ, Япония – в цял свят.

Има страни, които през последните няколко години предприеха активни експерименти в тази насока, подобен пример са Белгия и Португалия“, коментира експертът по човешки ресурси Петър Джугански пред Bulgaria ON AIR.

По думите му експериментите в много от тези страни се оказват успешни, а във Великобритания много от компаниите са продължили тази схема.

„За този период компаниите биват подпомогнати. Най-често парично. Проблемът е, че това не е приложимо във всяка една индустрия. В някои сектори не могат да се наемат повече хора. До момента 4-дневната работна седмица е приложима само за определени индустрии“, обясни експертът.

Джугански подчерта, че работодателите в България не са отворени към подобни гъвкави смени на работа.

„Ние сме една от страните в ЕС, в която много малък процент хора работят на па-малко брой часове. Добър пример в това отношение е Холандия, където голям процент и от мъжете, и от жените работят на половин работен ден. В България много от работодателите не искат да помислят за подобно нещо“, смята той.

Близо 50% от анкетираните хора са отговорили, че биха работили четири дни по десет часа на ден, други 30% биха работили 3 дни по 12 часа, но в момента има и хора, които работят два дни по 12 часа и почиват два дни, изтъкна Джугански като допълни, че за някои професии това не е добре и даде пример.

„В много производствени предприятия зачестяват трудовите инциденти. В момента наблюдаваме тенденцията за завръщане на хората по офисите. Голяма част от големите чуждестранни компании, които имат офиси в София по време на Ковид-19 пуснаха всички да работят от вкъщи. На повечето места това не повлия негативно. Сега масово хората търсят гъвкави модели на работа и дистанционна работа“, обяви експертът по човешки ресурси.

Гостът коментира, че безработицата в България, в ЕС е с ниски равнища.

„Следващите месеци тя ще се увеличи. Причините са високата цена на електроенергията, горивата, вече започна да се говори за съкращаване на хора в производствените предприятия. Изкуственият интелект ще оказва влияние в бъдеще. Той си има своите ограничения“, на мнение е Джугански.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук