Херо Мустафа
на снимката: Херо Мустафа - посланик на САЩ в България

Демокрацията в САЩ показа своята устойчивост, спазена бе традицията за мирно предаване на властта, а президентът Байдън ще си изяви като обединител, каза посланикът на САЩ у нас, Н. Пр. Херо Мустафа в интервю за БНР. Тя подчерта, че отношенията между Вашингтон и София няма да се променят и „България ще продължи да бъде важен съюзник“ на САЩ.

„Ние провеждаме церемонии по встъпване в длъжност на всеки четири години от 1789 година насам. Тези обвързани с демокрацията институции и традиции са важни и вчерашната церемония ме развълнува истински, както при всяко встъпване в длъжност. Това е подновяване на ангажимента на Америка към идеалите на демокрацията… Вчера станахме свидетели на мирно предаване на властта. Бившият президент Тръмп пожела на новата администрация на Байдън голям късмет и успех и каза също, че бъдещето на нашата страна никога не е било по-добро. Нашата демокрация е била поставяна на изпитания и в миналото, но винаги е излизала по-силна от тези изпитания“, заяви посланик Мустафа.

По думите й новият президент Байдън ще срещне същите предизвикателства като предшествениците си – да удържи курса към единството на страната.

Н. Пр. Херо Мустафа не се нае да даде конкретни прогнози за политиката на новата администрация спрямо ЕС, но изрази увереност, че връзките ще станат по-силни.

По отношение на енергетиката тя също би предпазлива в изказването си:

„Енергетиката е важен въпрос за американските администрации през последните две десетилетия и новата администрация ще продължи да се съсредоточава върху въпросите на енергетиката. Относно въпроса ви за Турски поток, Северен поток и останалите тръбопроводи, аз ще изчакам новата администрация да предложи своята посока на движение, преди да коментирам.“

Запитана дали върховенството на закона ще е важен фактор в отношенията между България и САЩ, посланикът увери, че приятелството между София и Вашингтон няма да се промени с идването на новата администрация:

„Новата администрация е на служба по – малко от ден. Но това, което аз мога да кажа със сигурност е, че България ще продължи да бъде важен съюзник за Съединените щати. Аз ще продължа да работя в тази посока, както съм работила и в последната година. Сега повече от всякога ние имаме нужда да подкрепим нашите партньори включително и за опазване на върховенството на закона.“

В заключение Н. Пр. Херо Мустафа подчерта, че събитията на 6 януари и развитието на ситуацията след тях са показали, че американците продължават да желаят тяхната „жизнени демокрация“ да функционира. Тя смята, че думата, която ще използват историците, за да опишат тази ера от американската история е „устойчивост“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!