Демократична България Красно село
На снимката: Росина Станиславова

Ръководството на коалицията „Демократична България“ оттегля политическото си доверие от кмета на район „Красно село“ Росина Станиславова заради „морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма“. Това се посочва в изявление на коалицията до медиите.

Причината е

разкритие от вчерашното заседание във финансовата комисия към Столичния общински съвет. Там стана ясно че Росина Станиславова е платила на себе си и свои служители. Парите са част от европейска програма: „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Тя е била насочена към засегнати от КОВИД -19, като на нуждаещите се се предоставят храна, лекарства и други стоки от първа необходимост.

Сигналът срещу Росина Станиславова е, че 104 000 лева от парите по европейска програма за осигуряване на патронажна грижа са разпределени между нея и екипа й. Това е около 1/3 от сумата по програмата.

Пред БНТ обаче тя заяви, че тези средства са разпределени за рекламни материали по проекта. Разходи има и за предпазни средства за хората от общината, които обслужват хората в нужда, за гориво, за карти за градския транспорт. Не отрича, че и тя е получила пари.

„От началото на периода месец май до декември 2020 година, сумата която аз съм получила в цялост за всичките месеци е 7 620 лева“, допълни Росина Станиславова.

Тя акцентира, че по проекта са предвидени средства за наемане на сътрудници. Както и 104 000 лв. разходи за екипа, който ръководи проекта и за публичност.

Проектът е започнал на 15 май

и е продължил до края на декември. За шестте месеца ръководният екип на проекта, който е бил от пет души, е получил общо 41 хил.лева, посочи Станиславова. В този екип, освен нея, са били включени дългогодишни служители на районната администрация на „Красно село“. В списъка фигурират: секретарят на района, счетоводител, завеждащият отдел „Човешки ресурси“ и зам.-кмет, който изпълнявал функцията на пиар на проекта, обясни тя.

Освен, че оттегля доверието си към нея, ръководството на „Демократична България“ дарява равностойността на тази сума (7010 лева) на „SOS Детски селища“.

Това става след като Станиславова е била призована да възстанови взетите от нея средства, но не го прави.

Освен в район „Красно село“,

„Демократична България“ настоява и за пълен одит на приложението на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2012-2020“. Проверката да бъде направена във всичките 24 района на София и настоя резултатите да бъдат огласени публично.

Министерството на труда и социалната политика е започнал проверка на изпълнението на проекта в „Красно село“. Сезирани са и Главната инспекция по труда и Агенцията за държавна финансова инспекция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук