Надежда Йорданова

ЦИК не устоя на политическия натиск и с решението на ВАС получи своята оценка. Това заяви народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Надежда Йорданова пред БНТ.

“Това, което чухме в съдебното заседание, е, че председателят, говорителят и членове на ЦИК са били в кабинета на председателя на Народното събрание с представители на политически сили. Това е извън всякакви законови процедури”, каза още бившият правосъден министър.

Тя подчерта, че ЦИК не трябва да се формира на квотен принцип съобразно политическото представителство в Народното събрание. Според нея ЦИК трябва да бъде реално независим орган, при който на преден план да излиза професионализмът, а не послушанието към една или друга политическа сила.

“Пътят за това е ясен – необходими са изменения в Изборния кодекс, а защо не и нов Изборен кодекс“, категорична е тя.

Според Надежда Йорданова документът на ДАНС, излязъл в петък с нарушенията в машините за гласуване, е непрофесионален и преразказва сигнал, като прави предположения.

„Това е активно мероприятие. Ако ДАНС има някакви съмнения за нарушения, има н законови процедури, които да стартира. ДАНС не може да установява законосъобразно или не действие. Част от политическите сили, които са противници на машинното гласуване, се възползваха“, коментира Йорданова.

Депутатът каза, че е важно да не се създава психоза у избирателите, за да се върне доверието в изборния процес. Според нея министърът на електронното управление и ЦИК бързо трябва да приложат закона и да се съобразят с решението на ВАС, като върнат машинното гласуване.

„ВАС казва, че Изборният кодекс не предвижда министърът на електронното управление да предоставя възможност на заместник-министъра да подписва сертифицирането. Това не е видно в решението, но е видно в протокола от заседанието, че в два предходни избора именно заместник-министърът е подписвал този документ и ЦИК не е повдигала този спор. Решението на ЦИК, че на първи тур няма да гласуваме с машини беше издадено преди документа, подписан от зам. министъра на електронното управление“, допълни Йорданова.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук