Евролистата на „Продължаваме промяната“ бе избрана  по време на втория ден от Отчетно-изборното Общо събрание, превело се вчера и днес.

„Горди сме, че евролистата ни беше изцяло избрана от общото ни събрание без предварителни уговорки. Влизаме с ясното съзнание, че ще се явим заедно на европейските избори „Продължаваме промяната“ (ПП) и Демократична България (ДБ).“

Това заявиха съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев на брифинг пред медиите, но уточниха, че имената ще станат ясни малко по-късно.

„Заедно коалицията ПП-ДБ ще покаже, че България може да бъде една нормална европейска държава. Не предадохме принципите си, вярваме, че бъдещето ще е по-добро”, заяви Кирил Петков.

Той представи пред журналисти „генералите на промяната” – новият изпълнителен съвет на партията, които ще водят следващата кампания. Освен Василев и Петков  това са Лена Бориславова, Даниел Лорер, Николай Денков, Калина Константинова и др.

„Имаме над 600 делегати и висок боен дух. За няколко години, откакто ПП влиза и излиза във властта, България е постигнала изключително много. Да вземем последните данни на Евростат колко сме богати спрямо европейските нива. През 2019 сме на 49% от средните европейски нива, през 2020 – на 54%, 2023 – на 64%. За три години сме наваксали 10%, точно толкова колкото през предишните 12. Искаме България да стане нормална европейска държава, да станем по-богати от средните европейци. За да стане това, трябват истински регулатори, истинско правосъдие”, заяви Асен Василев.

Относно стратегията за предстоящите избори, Кирил Петков посочи, че е задължителна първата позиция на коалицията.

По-късно от ПП изпратиха до медиите и пълен списък с 14-те кандидати за предстоящите евроизбори по азбучен ред:

 1. Борислав Антониев Антонов
 2. Виктор Петков Бонев
 3. Даниел Максим Лорер
 4. Деница Димитрова Симеонова
 5. Ива Богданова Руйчева
 6. Искрен Николаев Митев
 7. Красимир Владимиров Александров
 8. Марин Йонков Йотов
 9. Мирослав Йорданов Мавров
 10. Настимир Ананиев Ананиев
 11. Светлан Алексеев Илиев
 12. Христо Йорданов Даскалов
 13. Христо Христов Петров
 14. Явор Руменов Божанков

ПП-ДБ поканиха ГЕРБ на разговори

Продължаваме Промяната – Демократична България” покани ГЕРБ-СДС на разговори на 5 април за Комисията за противодействие на корупцията, която по новия закон, приет преди 5 месеца, трябваше да заработи от днес.

“Каним колегите във вторник да внесем заедно правилата за антикорупционната комисия, за да могат номинациите да бъдат пример за всички други регулатори”, заяви по време на брифинга Кирил Петков.

Той уточни, че разговорите не трябва да са на ниво партийни лидери, а могат да се водят от юристи на двете коалиции.

Петков изрази задоволство, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправя покана за разговор за Комисията за защита на конкуренцията, но уточни, че “идеята не е да сменим една майка с друга майка”, визирайки председателката на КЗК Юлия Ненкова, която е с отдавна изтекъл мандат и е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, който е девети мандат народен представител.

“Идеята е да направим прозрачен процес и промяна в закона за КЗК, така че да няма едновластие на председателя, а цялата общественост да знае, че всички цени в магазините, всички обществени поръчки, които се оценяват от КЗК, са направени така, че да защитават обществения интерес”, почочи Кирил Петков

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук