Със символично отваряне на въздушната граница днес на Летище София бе отбелязано приемането на България в Шенген
Снимка: БТА

С церемония по символично отваряне на границата на България по въздух днес на Летище София беше отбелязано присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. От днес отпадат проверките по въздушните и морските граници, а до края на годината се очаква решение и за сухопътните граници. Проверките по речните граници остават засега, включително и за преминаване на българско-румънската граница по Дунав, защото е прието, че речните граници са част от сухопътните.

На днешната церемония присъстваха премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, както и министрите на вътрешните работи и на транспорта – Калин Стоянов и Георги Гвоздейков. Сред гостите бяха още Йорданка Чобанова – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и Фредерик Мьорис – посланик на Белгия в България.

Денков: Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС

„Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път.“ Това заяви премиерът в оставка Николай Денков.

Шенген нямаше да се случи без общите усилия на министрите в правителството. Има ключови министри, но не искам да отделям никого, защото екипната работа е много важна, добави той.

Денков посочи, че парламентът също е имал много важна роля.

„Има конкретни планове, така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро“, каза още Денков.

Мария Габриел: Днес е исторически момент

„Шенген е едно от достиженията на европейския проект и днес е исторически момент, защото България става част от него“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

„България става общност от милиони хора, пътуващи свободно, с ползи за бизнеса, за туризма и културата. Нека всички заедно да продължим до крайната цел за премахването на проверките по сухопътните граници“, подчерта Габриел.

Няма много моменти в живота на всеки един от нас, в който отбелязваме резултат, постигнат вследствие на обединени усилия, на много обща работа. Този ден е и единствен, защото той днес ни казва, че България вече не е само наблюдател около масата и дебатите, които са свързани с укрепнало, силно, добре функциониращо Шенгенско пространство, коментира вицепремиерът.

България задава посока и е добър пример. България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно участие в това всички граждани да се чувстват по-сигурни, каза още Габриел.

Йорданка Чобанова: Скоро ще имаме и дата за отпадане на контрола върху сухопътните граници

„Уверена съм, че скоро ще имаме и дата за отпадане на контрола върху сухопътните граници“, смята Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

„От днес България е пълноправен член на Шенгенското семейство. Това е момент на радост и на гордост, на усилия, които българската дипломация в положила в последните 13 години. Както президентът на Европейската комисия каза – исторически момент за Шенгенското пространство, най-голямото пространство за свободно движение в света. Заедно изграждаме обединена и силна Европа“, отбеляза Чобанова.

По думите ѝ присъединяването на България към Шенген означава още повече сигурност.

Хесус Кабайеро: Приемането на България в Шенген по въздух и вода ще донесе много ползи

Приемането на България в Шенген по въздух и вода е страхотно постижение и ще донесе много ползи. Това посочи Хесус Кабайеро, директор на оператора на Летище София „СОФ Кънект“. По думите му днес още една преграда пада и това е исторически ден за България.

Той благодари и поздрави кабинета и работещите на летището за подготовката на днешния ден. Повече от 1000 души работиха денонощно, за да бъде подготвена трансформацията на летището, каза Кабайеро.

По време на отбелязването на присъединяването на страната към Шенгенското пространство по въздух и вода беше посрещнат пристигащ полет от Берлин, при който около 200 пътници преминаха без паспортен контрол.

С водна арка и без граничен контрол за пасажерите днес беше посрещнат първият самолет на бургаското летище, след включването на България и Румъния в Шенгенското пространство, съгласно решение на Съвета на Европейския съюз от 30 декември 2023 година. Аерогарата посрещна над 180 туристи от Полша.

Екипът на Летище Варна заедно с областния управител на Варна Андрияна Андреева и заместник-кметовете Христо Рафаилов и Илия Коев посрещнаха днес официално пътниците, които пристигнаха след влизането на страната ни в Шенген по въздух и вода. Пасажерите бяха 163-ма и кацнаха с полет от Меминген.

Присъединяването на страната ни към Шенген беше отбелязано със символично отваряне на границата.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук