На снимката: Хеликоптер "Апачи"

Темата за засиленото военно присъствие на САЩ в най-източната част на гръцка Тракия все по-често намира място в гръцките и турските медии. Не става въпрос само за разширяването на вече съществуващите на гръцка територия бази, а за създаването на нови. Особено внимание има към тези, които са разположени на Егейско море.

Само за мащабно военно учение ли се готвят САЩ или трайно засилват военното си присъствие в района?

Гръцки медии съобщават, че САЩ са разположили над 100 хеликоптера и над 1 800 тежки бойни машини в създадената неотдавна военна база в Александруполис, който е на Егейско море, но и на 20 км от турско-гръцката граница.

Отделно е започнало разширяването на четири стари бази на гръцка територия. Според местните медии 145 хеликоптера и стотици тежки бойни машини ще участват във военното учение „Защитници на Европа 2021“. То ще бъде съвместно между САЩ и Гърция.

Очаква се военният товар да пристигне на пристанище Александруполис на борда на американски военни кораби. Той ще включва 110 хеликоптера „Black Hawks“, 25 ударни хеликоптера „Apache“, 10 „тежки“ транспортни хеликоптера „Chinook“ и повече от 1800 военни превозни средства.

Подобна доставка ще бъде най-голямата от страна на Пентагона в този район. Не е рядка практиката участващите в някое бойно учение машини, пристигнали от чужбина, след неговото приключване, да остават на място.

Подобна ситуация имаше с участието на турска бойна техника в учения с азербайджанската армия, която по-късно влезе в реални бойни действия във войната в Нагорни Карабах.

Гръцки медии съобщават също така и че САЩ се стремят да осъвременят споразумението за взаимна отбрана между двете страни, което е подписано от 1990 г. Те предлагат то да се подновява на всеки 5 години, а не както е досега всяка година.

Ще разширят ли военното си присъствие САЩ и на остров Крит?

В Турция отбелязват, че американската активност не е само в Западна Тракия, но и на остров Крит. В проправителствения вестник „Йени Шафак“, който е често мегафон на антиамерикански настроения, отбелязват, че това е „израз на желанието на Вашингтон да контролират цялото Източно Средиземноморие и Егейско море“.

Темата засята и турския вестник AYDINLIK. В него пенсионираният адмирал Джем Гордениз коментира, че последното подписване на споразумението между САЩ и Гърция е извършено през 2019 г. от тогавашния държавен секретар Майк Помпео и неговия гръцки колега Никос Дендиас. Последният е член на кабинета на дясната „Нова демокрация“. Документът позволява на САЩ да използват всички гръцки военни съоръжения, да разширяват базата Суда в Крит, да осигуряват инфраструктура за други бази и да създадат нова военноморска база в Александруполис. В осъвременената версия на споразумението американската страна е представила карта. На нея американското оръжие в Гърция е разположено в 20 позиции.

Според цитирания турски висш офицер САЩ се опитват да „създадат атмосфера на нова концентрация на сила. Целта е хегемония“ в светлината на гръцко-турските противоречия. Адмирал Гордениз е на мнение, че тези преструктурирания на американската армия в Гърция не са вследствие на загрижеността на Вашингтон за сигурността на страната-домакин.

Геополитика и енергетика

По-скоро става въпрос за „противодействие на засилената дейност на руско-китайския блок в Източна Евразия. Това може да доведе до геополитически пробив в Тихия Океан“. Турският офицер счита, че последният представлява център на внимание за Вашингтон. Средиземно море обаче е регион, който играе съществена роля и в сферата на енергетиката. В тази връзка е добре да се отбележи, че 65% от руския износ минава през Средиземно море и обратното. Основната ос на всички важни морски контакти на Русия с арабския регион минава през линията Крит-Александруполис.

До 2019 г. Александруполос беше един спокоен, провинциален град в периферията на гръцката държава. В момента той придоби огромно значение. Там се изгражда газовата инсталация за приемането на конкурентен на монополния за Европа до този момент руски газ. От там ще тръгне неруският газ, от всякакъв произход /американски, израелски, алжирски, катарски и други/. Той ще конкурира монопола на „Газпром“. Практически, Източна Европа ще може да избира и това ще бъде причина за намаляването на руското влияние върху тази част от ЕС и НАТО.

Остава без отговор въпросът защо се бави интерконекторът между България и Гърция

Част от експертите задават въпроса защо строежът на интерконектора между България и Гърция се бави, като той ще играе основна роля за захранването на газопренсната мрежа към България, Северна Македония, Сърбия, Унгария, а оттам и в Молдова и чак до Украйна. Респективно, потребител ще е огромният европейски пазар.

В тази светлина, след отстраняването на крайнолявата Сириза и нейния лидер Алексис Ципрас от власт в Атина /последният отиде в Москва, за да търси пари в момент на тежка икономическа криза/, парламентарните избори на 4 април в България придобиват изключително значение.

Външни експерти придават геополитически оттенък на сблъсъка между сега управляващия ГЕРБ и основната опозиционна партия БСП. Видно е, че се създава концентрация на оръжие и бойна техника в най-югоизточната част на Европа, където се събират българо-гръцко-турската граница. Не става въпрос само за военното присъствие в Александропулис.

През 2020 г. Анкара създаде тайна военна база на 5 км от българската граница, за която обаче радарите показаха, че е свързана с друга конфликтна точка с турско участие. Преплитането на нови военностратегически интереси /с участието на местни и международни сили/ и логистични остатъци от времето на Студената война силно влияят върху динамиката на този ключов район от Югоизточна Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!