Херо Мустафа
на снимката: Херо Мустафа - посланик на САЩ в България

Американският посланик в София Херо Мустафа, в първата си публична реч пред Атлантическия клуб в България, обърна внимание на няколко ключови области –  военен сектор, икономика и енергетика.

Н. Пр. Мустафа постави акцент върху сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, като изброи поредицата от инициативи, провеждани съвместно, част от които още преди България да стане член на пакта. Тя отбеляза приноса на българските войници, които са се сражавали „рамо до рамо“ с американските си другари в Ирак и Афганистан.

„Енергетиката е ключова тема за Белия дом. Тя беше акцент и в разговора между Доналд Тръмп и Бойко Борисов. Те разговаряха как България ще стане истински енергиен хъб. САЩ ще следи отблизо как се развива интерконекторът с Гърция. За разлика от „Турски поток“, където България е транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ Александруполис ще ви направят надежден доставчик на потоци от газ, смята Мустафа.

Американският посланик потвърди, че ще дойдат експерти, за да помогнат при бъдещото изграждане на АЕЦ „Белене“. Мустафа съобщи още, че в близките дни в България ще се присъедини още един икономически съветник.

Във военната сфера се предвижда разработване на 10-годишен план за сътрудничество по опазване на сухопътната и морската област, каза посланикът на САЩ.

„Проучват се и възможности да произвеждаме части и елементи във военния сектор”, обясни тя.

В икономическата сфера американските компании до момента са инвестирали повече от 2 млрд. долара в българската икономика, създали са над 30 000 места в енергетиката и селското стопанство.

В следващите години ще се акцентира в разкриването на работни места в стартъп компании ИТ и технологии, отбеляза Мустафа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!