Корнелия Нинова, Красимир Ципов
на снимката: председателят на БСП Корнелия Нинова и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов

БСП внесе предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, в които искат съдът да контролира прокуратурата по отношение на отказите за образуване на досъдебно производство.

Според лидера на социалистите Корнелия Нинова така ще се възстанови до голяма степен чувството за справедливост, тъй като „независимият български съд“ ще налага контрол върху прокуратурата.

По думите й, ако в момента, ако някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да образува досъдебно производство по различни причини – субективни, икономически, политически или лобистки, този процес приключва, а това създава чувство на несправедливост.

Затова БСП предлага всеки да може да обжалва действията на прокуратурата пред съда, „за да не се допускат произвол и злоупотреби от страна на прокурори”.

Корнелия Нинова обяви, че социалистите ще търсят подкрепата и на други партии. Според нея това предложение ще бъде подкрепено и от Венецианската комисия.

В предложението на БСП обаче няма предложение за възможност за разследване на главния прокурор, което беше една от препоръките на Съвета на Европа. Според Нинова обаче предложените от тях промени са способ и за това да се разследва главният прокурор.

„Когато някой жалбоподател подаде жалба в съда срещу акт на главния прокурор, това вече е стъпка за разследване на неговите действия, на това, че е отказал да образува производство, и т.н.“, допълни лидерът на БСП.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов обяви, че депутатите от партията изразяват резерви към тези предложения. Той каза, че и в момента има съдебен контрол върху някои актове на прокуратурата.

„На първо място този дебат се води от известно време без да видим ясно и конкретно предложение. По линия на това дали има съдебен контрол върху актовете на прокуратурата и в момента има съдебен контрол върху някои от тях, обвинителните актове се разглеждат в съдебното заседание”.

Ципов добави:

„Въведе ли се и съдебен контрол, нека те да отговорят ще има ли възможност съдът да се занимава с нещо друго, освен с това да контролира всеки един акт за образуване или отказ за образуване на наказателно производство. Да видим какви са конкретните предложения, внесени от народните представители на БСП.”

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!