Принц Салман
На снимката: Принц Мохамед бин Салман

Доклад на американското разузнаване е установил, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил убийството на изгнания саудитски журналист Джамал Хашоги през 2018 г. Това съобщава Би Би Си.В доклада, публикуван от администрацията на Байдън, се казва, че принцът е одобрил план за „залавяне или убиване“ на Хашоги. Саудитска Арабия отхвърли доклада, наричайки го „отрицателен, фалшив и неприемлив“. Престолонаследникът Мохамед бин Салман отрече да има каквато и да е роля в убийството.Междувременно САЩ обявиха санкции срещу десетки саудитци, но не и срещу самия принц.

Хашоги беше убит при посещение на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, Турция и тялото му беше нарязано.

59-годишният журналист бе съветник на саудитското правителство и близък до кралското семейство, но изпадна в немилост. През 2017-та година напуска Саудитска арабия и отива в изгнание в САЩ. Оттам пишеше месечна рубрика във „Вашингтон пост“, в която критикува политиката на принц Мохамед.

Какво е установил докладът на САЩ?

„Ние оценяваме, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е одобрил операция в Истанбул за залавяне или убиване на саудитския журналист Джамал Хашоги“. Това  се казва в доклада на кабинета на американския директор на националното разузнаване. Престолонаследникът е син на саудитския крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд и се счита за реалния владетел на кралството.

В доклада на американското разузнаване се изброяват три причини, които доказват, че престолонаследникът е одобрил операцията. Първо-  той контролира взимането на всички решения в кралството от 2017-та година досега. В операцията пряко участва един от неговите съветници. Също така  той подкрепя насилието над дисиденти в чужбина.

Докладът продължава да назовава лица, за които се твърди, че са съучастници или са отговорни за смъртта на Хашоги. Но там се казва, че не е ясно доколко предварително са планирали да му навредят.

Саудитските власти обявиха убийството като „измамна операция“ от екип агенти, изпратени да върнат журналиста в кралството.  Миналия септември саудитски съд  постанови по 20 години затвор на пет лица, след като първоначално ги осъди на смърт.

През 2019 г. специалният докладчик на ООН Агнес Каламард обвини саудитската държава в „умишленото, преднамерено екзекутиране“ на Хашоги и отхвърли саудитския процес.

Какво означава този доклад за отношенията между Байдън и принц Салман?

Малко след публикуването на доклада държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви ограничения за пътуване по т.нар. „забрана на Кашоги“.

Освен това Министерството на финансите санкционира някои от хората около престолонаследника. Сред тях са негови близки помощници, бивш заместник-шеф на разузнаването Ахмад Асири, както и личната му защитна сила, участвала в убийството.

Още през 2018 г. ЦРУ обяви, че престолонаследникът е поръчал убийството, но твърдението, че е замесен, никога не е било публично оповестявано от американски служители.

Саудитска Арабия, най-големият износител на нефт в света, е ключов американски съюзник в Близкия изток.

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да заеме по-твърда позиция от своя предшественик Доналд Тръмп относно правата на човека и върховенството на закона в Саудитска Арабия, допълва Би Би Си.

В телефонно обаждане в четвъртък с крал Салман президентът „потвърди значението, което САЩ отдава на универсалните човешки права и върховенството на закона“, казаха от Белия дом.

Тръмп дълго време отказваше САЩ да излязат с официално позиция за убийството на Хашоги

Според източници, цитирани от агенция Ройтерс, администрацията на Байдън обмисля и отмяна на оръжейни сделки със Саудитска Арабия, които създават опасения за правата на човека, както и ограничаване на бъдещите военни продажби до „отбранителни“ оръжия.

Отхвърляйки доклада на САЩ, министерството на външните работи на Саудитска Арабия настоя, че виновните за престъплението са били правилно разследвани и правосъдието е било изпълнено.

„Наистина е жалко, че този доклад с неговите необосновани и неточни заключения е издаден, докато Кралството ясно е заклеймило това отвратително престъпление и ръководството на Кралството предприе необходимите стъпки, за да гарантира, че подобна трагедия никога повече няма да се повтори“, заявиха от Рияд.

Освен това властите в Саудитска Арабия отхвърлиха всяка мярка, която нарушава суверенитета и независимост на съдебната система на страната.

По времето на Тръмп САЩ не взеха официално позиция по случая Хашоги. Дори и след като ООН официално оповести 9 месеца след извършване на убийството, че зад него стои  саудитското правителство.

По-рано вестник „Вашингтон пост“ разкри, че в началото на 2019 г. Конгресът е приел законодателство, даващо на администрацията на Тръмп 30 дни да представи некласифициран доклад от разузнаването. Той е трябвало да разкрие имената и ролите на всички настоящи и бивши саудитски служители, свързани с убийството на Хашоги. Тръмп обаче е пренебрегнал тази заповед.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!