Близо 9 месеца след зловещото събитие, ООН най-после оповести официално това, което цял свят и без това от доста време знае: саудитското правителство е виновно за убийството на американския журналист със саудитски произход Джамал Хашоги в Турция миналия октомври. Потвърждението бе направено от специалният докладчик на Съвета на ООН по правата на човека относно извънсъдебните екзекуции Агнес Каламард. Според доклада, който тя цитира, „достоверни доказателства свързват саудитския принц с убийството на убития журналист“, съобщава АФП.

Властите в Саудитска Арабия  многократно заявяват, че провеждат собствено разследване, а също така отхвърлят международното разследване на този случай и участието на други страни в него. Анализатори и експерти обаче подчертават от самото начало, че такава операция е практически невъзможна без одобрение от най-високо ниво. В конкретния случай подозрението пада върху саудитския престолонаследник принц Салман, който мнозина смятат за практическия управник на държавата.

Документът бе публикуван в навечерието на официалното представяне на оценката на резултатите от разследването на убийството на Хашоги по време на 41-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева. Заключенията на специалния докладчик на ООН ще бъдат обявени пред Съвета на 26 юни.

„Убийството на Хашоги е извънсъдебно деяние, за което отговаря Кралство Саудитска Арабия. Опитът за отвличането му също представлява сам по себе си нарушение на международното право в областта на правата на човека“, се казва в документа на ООН.

Докладчикът на организацията призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да „започне международно криминално разследване за убийството на Хашоги за съставяне на плътни досиета на всеки от предполагаемите извършители.

Припомняме, че журналистът от „Вашингтон пост“ Джамал Хашоги, живеещ в САЩ от 2017 г., изчезна в Турция на 2 октомври 2018 г., след като влезе в сградата на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Няколко дни по-късно беше съобщено, че Хашоги е бил убит от служители на консулството.

Прокуратурата в Истанбул заяви, че убийството на Хашоги е умишлено, а тялото на журналиста е било разчленено и унищожено, след като е бил удушен в генералното консулство. Турция изисква от Саудитска Арабия да екстрадира извършителите, както и информация за местонахождението на тялото на Хашоги.

Според Саудитската генерална прокуратура, 21 души са били задържани в случая с убийството на журналиста. За петима преки участници в убийството прокуратурата поиска смъртно наказание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!