ГЕРБ остава на позицията си за 1 лев партийна субсидия. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. След днешната среща ГЕРБ – ДПС, на която Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски разговаряхя с парламентарната група на най-голямата партия от управляващата коалиция, стана ясно, че все пак има основа за взаимно разбирателство по темата с финансирането на партиите в условията на 1 лев държавна субсидия. От ГЕРБ излезе и конкретно предложение за безплатни пъртийни офиси, предоставени от държавата.

Прави впечетление, че макар и ДПС да бяха енергични противници на нововъведението, отново именно те са партньори на ГЕРБ в обсъждане, което може да доведе в бъдеще до съглашение за това, което БСП вече заклейми като истинската цел на упражнението със субсидиите – отваряне широко на вратата за частно финансиране на политическите субекти.

Стоянова коментира срещата, на която е било обсъждано предложението на движението за цялостно премахване на партийната субсидия и въвеждане на т. нар. „американски модел” на открито финансиране.

„1 лев е това, което ние сме внесли и това, което ще защитаваме в зала”, категорична бе Менда Стоянова.

И добави:

„За отворено финансиране трябва да се направят някакви промени, защото 1 лев е ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност и попълване на декларации за произход“.

Менда Стоянова обяви още, че за да имат възможност политическите партии и коалиции да поддържат своите структури, от ГЕРБ ще предложат общините и държавата да им предоставят офиси безвъзмездно.

„Партиите ще имат офиси без да заплащат за тях. Ще имат субсидия от 1 лев, с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото за другите разходи, по време на избори и т. н., ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори – физически и юридически лица“, допълни още председателят на бюджетната комисия.

От ГЕРБ не предвиждат таван на средствата, които партиите и коалициите могат да получават.

От своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че с 1 лев субсидия партиите не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си:

„Вчера ние внесохме нашите предложения за субсидирането на политическите партии и ГЕРБ ни поканиха на среща, която се проведе тази сутрин в Народното събрание. Според нас няма разлика между 1 лев и 0 лева субсидия за политическите партии“.

Заместник-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков от своя страна каза:

„Днес стана ясно какво се крие зад изненадващото предложение за 1 лев субсидия. Въобще не е ставало дума за намаляване на парите на партиите. Ставало е дума за координирана акция, която цели да допусне частно финансиране на политическите субекти. В тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот на страната“.

И добави:

„Кой оттук нататък мислите, че ще обслужват партиите? Своите избиратели или своите спонсори? Кой от утре ще определя листите с общински съветници или кандидат-кметовете? Партиите или контролиращите ги олигарси?“.

По думите му предложението е „истински атентат срещу някои от базисните постижения на българската демокрация“.

Според него БСП се оказва единствената партия, която стои срещу приемането на подобно предложение.

„Призоваваме българските граждани също да не остават безучастни. Призоваваме за открит и честен дебат за това как да се намали субсидията, без обаче да се наруши независимостта на политическите субекти“, настоя Крум Зарков. Той обяви още, че БСП ще направи собствени предложения, целящи противопоставяне на опитите да се вкарат частни интереси в политическия живот. „Ние трябва да се борим с корупцията, а не да я легализираме, както се опитват да правят днес съдружно ГЕРБ и ДПС“, категоричен е депутатът.

Той отбеляза още, че ГЕРБ отказа среща с БСП по темата, но е проведе такава с ДПС, а според него предложението на движението цели единствено „отпушване на частното финансиране“ на партиите и коалициите и то в навечерието на кампанията за местните избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!