Очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности според заявеното от нас. Това каза президентът Румен Радев по повод изпратения от САЩ проект на договор за купуване на изтребители Ф-16 за българската армия.

„Всяко едно мърдане надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета“, добави той.

Президентът присъства на тактическото учение „Ответен удар 2019“ на учебния полигон „Ново село“.

„Всеки момент очаквам параметрите на предложението на американската страна. Правителството многократно декларира, че ще постигне разумна цена, близка до определената от Народното събрание, че ще има разсрочено плащане и офсет и индустриално сътрудничество, и високи бойни способности. Най-важното в този проект, което често се пропуска, и не се разбира докрай е, че не самият самолет е най-важното в проекта, а цялостният хомогенен пакет е важен”, подчерта Радев.

По думите му този пакет се състои от самолета, оборудването, въоръжението, допълнителното оборудване към самолета, наземното оборудване, обучението на личния състав.

„Българските ВВС и Министерството на отбраната разработиха един много добър хомогенен пакет, максимално изстискан, на минимум, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета, каза още президентът”, коментира Радев.

Припомняме, че преди дни Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) съобщи, че Държавният департамент е дал принципното си одобрение за евентуалната продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 при цена 1.673 млрд. долара (почти 2.9 млрд. лв.).

В сумата, за която ще бъде сключен договорът, е включено обучението на пилотите, въоръжение, муниции, навигационни и комуникационни системи, и резервни части.

Българският парламент одобри цена от 1.8 млрд. лв (малко под 1.04 млрд. долара).

В началото на годината парламентът даде мандат за преговори със САЩ и разреши промяна на тази пределна цена.

В продължение на два месеца екип от България преговаря със САЩ за цената на придобиване на изтребителите.

Преди дни министърът на финансите Владислав Горанов каза, че България най-вероятно няма да успее да договори разсрочено плащане.

Той смята, че България може да си позволи да плати цялата сума за купуване на Ф-16. наведнъж.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов няколко пъти каза, че страната ни може да отдели за тези 8 изтребителя около 2 милиарда лева.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!