Владимир Чуков
на снимката: арабистът проф. Владимир Чуков

ООН обяви в свой доклад, че намира саудитското правителство за отговорно за убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул миналата година и с това официализира нещо, което световната общественост вече приемаше за факт въз основа на обилния доказателствен материал, предоставен предимно от турските разследващи. Истанбул бе толкова активен и направи всичко възможно да привлича световното внимание върху случая, защото чрез него се опитваше да окаже натиск на САЩ да охладят отношенията си със Саудитска Арабия – големия съперник на Анкара за лидерство сред изповядващите сунитски ислям, разясни пред „Дебати.бг“ експертът по въпросите на Близкия Изток и арабския свят проф. Владимир Чуков.

По думите му случаят се е оказал много експлоатиран във вътрешната политика на САЩ, тъй като костваше много усилия на вашингтонската администрация да отрази натиска от страна на демократите и да запази връзките със стратегическия съюзник Рияд.

„Белиян дом и лично Тръмп направи, каквото можа, за да парира замразяването на отношенията между САЩ и Саудитска Арабия. въпреки че службите бяха склонни ад отдадат дължимото внимание на аргументите за това, че престолонаследникът е замесен в случая „Хашоги“, Тръмп заяви, че „такова нещо той не може да усети“. В същото време тази позиция бе прегърната от демократите, които дори се опитаха да прокарат решение за спирането на помощта за арабската коалиция, която се бори срещу бунтовниците  хути в Йемен. Това не се получи, защото на страната на принца и Саудитска Арабия застана лично Тръмп“ – посочи проф. Чуков.

Той не очаква решението на ООН да доведе до някакво реални последствия във вреда на Саудитска Арабия.

Запитан дали смъртта на бившия египетски президент Морси има потенциал да се разрастне като тема от първостепенен световен интерес, подобно на тази на Хашоги, проф. Чуков заяви, че не очаква такова нещо. Той припомни самият избор на Морси за президент е бил много спорен, което прави изграждания около него ореол на първи демократично избран президент доста неубедителен.

Цялото интервю с проф. Чуков може да видите утре следобед в „Дебати.бг“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!