Една от най-големите загадки в историята е свързана с изчезването на огромното съкровище на Ордена на бедните братя-Христови воини от храма на Соломон, или, казано по-просто – страховитите рицари-тамплиери. Техният всеизвестен знак е червеният кръст на фона на белите им плащове.

Създаден около 1119 г. сл. Хр., Орденът на рицарите-тамплиери бил католическа църковно-военна организация на рицари, действала около 200 години. Орденът е признат от папата.

Измежду всички рицарски ордени тамплиерите били сред най-мощните и най-богатите. Техните отличителни бели мантии с голям червен кръст ги правели лесни за разпознаване. Братята-рицари се прославили със своите бойни умения, особено по време на кръстоносните походи.

При сриването на властта на запаноевропейските нашественици в Светите земи обаче подкрепата за тамплиерите намалява. Те се настаняват в Европа, като имат приорати в различни държави и постепенно се превръщат в „държава в държавата“. Започнали да се занимават с финансови операции и натрупали огромно богатство и влияние. В началото на 14 век това дошло твърде много за френския крал Филип IV, който с благословията на папата разгромил ордена във Франция и подложил на гонения тамплиерите. Много от тях били заловени и измъчвани по обвинения в езически практики, но най-вероятно основна цел на мъченията е била да се измъкне информация за съкровищата на ордена, които така и не били открити. Тамплиерите издържали всички зверства и били екзекутирани, без да издадат тайната.

Заповедта за официално разпускане на ордена идва през 1312 г. от папа Климент V под натиск от крал Филип.

За 200 години, през които орденът е функционирал, членовете му натрупали голямо богатство. Когато започнали да се разпространяват слухове, че крал Филип има намерение да арестува тамплиерите и да разгроми ордена, някои рицарите избягали със своето съкровище. Но остава загадката къде.

Едно от предполагаемите места е направо невероятно: остров Оук Айлънд. Това, което го прави особено интригуващ е, че е много далеч както от Франция, така и от от Светите земи. Това е малък остров на около 200 метра от брега на Нова Скотия, в Канада. Той е само около 140 декара частна собственост и е най-известен с многото теории за заровени съкровища, които изобилстват в неговата история.

Как може да се е оказало там златото на тамплиерите?

Някои историци, включително Тони МакМахон, предполагат, че някои от тамплиерите са отнесли част от своето съкровище на север, до Шотландия (останалата част се смята, че е отишла в Португалия), където са прекарали извество време при своите съюзници, преди да се впуснат в края на 14-и век към Исландия, Гренландия и Винландия – викинското селище в Северна Америка, включително до викингската база в Нюфаундленд.

Пиктограмите на индианците микмаки показват европейски мъже и според МакМахон някои от техните произведения на изкуството изобразяват и символи на белите, включително знамето на Великия съвет, включващи червен кръст на бял фон.

Тази теория се повтаря и от изследователя на тамплиерите Жерар Ледук, но според него съкровището пристига в Америка много по-рано. Той вярва, че съкровището на Оук Айлънд е отбелязано на картата от 1500-те години от италиански изследовател на име Джовани да Верацано. Изследователят смята, че тамплиерите са стигнали до острова като изследователи, а не като преследвани престъпници.

Джовани ди Веранцано
Разкопки и сгради в Оук Айлънд, 1931 година

Въпреки че някои монети са били открити на Оук Айлънд, те не могат да се разглеждат като убедителни доказателства, тъй като монетите са ужасно ненадеждни доказателства. И все пак, един елемент (или по-скоро група от елементи), известен като кръст на Нолан, представлява интерес.

Кръстът на Нолан

Открит от Фред Нолан през 60-те години на миналия век, кръстът на Нолан е група от камъни, които образуват латински кръст. Авторът Петър Амундсен през 2003 г. предполага, че кръстът всъщност е част от по-голяма формация, която прилича на Кабалистичното дърво на живота, разположена на острова.

Според Равин Дейвид Джозеф Хайм Азулаи, книгата на еврейския мистицизъм и източникът на Кабала – Зохар – е докарана в Испания на кораб на тамплиерите и това свързва техния орден с кабалистичното. Кръстът на Нолан е добър пример за дизайн в рамките на дизайна. Там се съдържа християнски кръст, но също и еврейското Дърво на живота.

Друг подобен пример може да бъде намерен в хълмовете на Пентланд в Шотландия, където, според сведенията, тамплиерите са били преди да пътуват през океана. И както кръстът на остров Оук, кръстът на Пентланд Хилс също сочи към Йерусалим.

Все още не са открити убедителни доказателства, свързващи рицарите-тамплиери директно с Оук Айлънд. Теориите и спекулациите изобилстват, но нищо конкретно не е открито. Въпреки това, има достатъчно предмети от Средните векове, които са били намерени от Нюфаундленд до Големите езера, които предполагат, че някакъв вид средновековен контакт е бил направен със Северна Америка. За присъствието на викингите се знае, но били ли са там и тамплиерите?

Само времето ще покаже. Дотогава Оук Айлънд продължава да пази тайните си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!