МН17, останки

Международни следователи съобщиха, че издават заповеди за арест на трима руснаци и един украинец, заподозрени за свалянето на полет MH17 през юли 2014 г., информира АФП. Разследването, водено от Холандия, съобщи, че се фокусира върху руските граждани Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и украинският Леонид Харченко за свалянето на самолета на „Малайзия Еърлайнс“.

„Днес ще изпратим международни заповеди за арест за първите заподозрени, които ще разследваме. Срещу тях ще бъде издадена и заповед за международно и национално издирване,“ каза на пресконференция началникът на полицията на Холандия, Вилберт Поулисен.

Холандският прокурор Фред Вестербеке каза, че това са „четиримата, които ще бъдат държани отговорни за пускането в източна Украйна на системата за противовъздушна отбрана „Бук“.

Същият разследващ екип заяви през май 2018 г., че противоракетната система „Бук”, която е ударила „Боинг 777“, произхожда от 53-а руска военна бригада, базирана в югозападния руски град Курск.

Роднини на пострадалите по-рано заявиха, че им е било казано, че процесът срещу четиримата мъже ще започне в Холандия през март 2020 г.

Въпреки това заподозрените вероятно ще бъдат съдени задочно, тъй като Русия не позволява на своите граждани да бъдат изпращани в чужбина за съдебно преследване, а следователите твърдят, че местонахождението на Харченко в момента е неизвестно.

От четиримата мъже Гиркин, за когото се смята, че живее в Москва, е най-известният заподозрян. Той е старши командир в Донецката Народна Република в Източна Украйна и каза пред Интерфакс, че няма да даде показания по случая.

„Аз дори не искам да коментирам това. Нито аз, нито други бунтовници са замесени“, каза той.

По-рано днес Кремъл отказа коментар, като се оплака, че Русия не е част от разследването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!