Малък брой протестиращи все още са останали пред комплекса на Законодателния съвет в Хонконг, изразявайки недоволство от публичното извинение на градоначалника Кари Лам, въпреки че бизнесът в града продължава както обикновено.

Във вторник Кари Лам обяви замразяване на спорния законопроект за екстрадицията, който тя насърчаваше и след това отложи след някои от най-бурните протести, откакто бившата британска колония се върна към китайското управление през 1997 година.

На внимателно наблюдавана пресконференция Лам се извини за сътресенията, но отказа да каже, че законопроектът ще бъде „оттеглен“. Каза само, че няма да бъде въведен отново по време на нейното управление, ако обществените опасения продължат.

Броженията в Хонконг, които бяха особено силни миналата седмица, бяха предизвикани от намерението на управлението да въведе закон, който отваря вратичка граждани на бившата британска колония да бъдат съдени в Китай. Това щеше да бъде сериозен удар по автономията на града и предизвика небивала протестна вълна, която на два пъти извади на улиците по около милион пратестиращи. Кари Лам в крайна сметка обяви спирането на процедурата за приемане на спорния проектозакон, но така и не даде приемливи гаранции, че няма да се направи бъдещ опит за прокарването му в някакво форма.

Някои протестиращи, организатори на протести и опозиционни демократи казаха, че Лам остава безучастна по отношение на обществените искания, а именно – да потвърди категорично оттеглянето на законопроекта, да се оттегли от поста и да обещае да не преследва по никакъв начин протестиращи по обвинения в безредици. Повечето от задържалите се протестиращи в сряда чувстваха, че извинението й е насочено по-скоро към към прокитайски партии, а не към гражданите на Хонконг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!