Владислав Панев
На снимката: Съпредседателят на ПП "Зелените" Владислав Панев

Средна заплата от 2400 лева през 2025 г. не е популистко обещание. Напълно възможно е. Това написа съпредседателят на „Зелените” Владислав Панев в своя Фейсбук профил по повод предизборната кампания на „Демократична България”, според която средната работна заплата може да достигне 2400 лв., а средната пенсия – 1000 лева в рамките на четири години, ако получат мандат за управление на страната след парламентарните избори.

„Да, доходите в България растат много по-бавно, отколкото биха могли. Но за 5 г. повишението е горе долу 50 процента. Смятаме, че ако изпълним програмата си, ръста ще е 60% за един мандат. Като се има предвид колко бавно расте икономиката ни, откакто Борисов е на власт и как се отдалечаваме от предпоследните в ЕС, това не е въобще хипер мега амбициозно.”

Панев посочва още, че  растеж на БВП от 5-6% е достатъчен за достигане на средна заплата от 2400 лева след 4 години.

„Естествено, високите доходи не идват с декрети, а с яко бачкане. Това, което управлението трябва да осигури е подходяща среда. За инвестиции, за бизнес, за живеене. Да не те рекетират, да не ти крадат имота или компанията. Като гледам какво правят румънците напоследък, да ги настигнем и надминем не е голяма философия.”

Екологът пише още, че сме свикнали да искаме малко от властта, посочвайки, че дори и без Демократична България средните заплати ще достигнат 2000 лева след 4 години, което се дължи на големия дефицит на пазара на труда преди пандемията и след нея. Когато търсенето на работна ръка превишава предлагането, цената ѝ ще расте, заключава Панев.

Понеже получих обратна връзка, че заплата от 2400 лева през 2025 г. е непостижимо и популистко обещание, въобще не мисля…

Публикувахте от Vladislav Panev в Събота, 6 март 2021 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!