коронавирус, Ковид-19

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че пандемията от КОВИД-19 „твърде вероятно“ е причинена от лабораторен инцидент в китайския град Ухан. Той говори два дни след като подобна хипотеза предложи американското министерство на енергетиката, предаде БТА.

„От известно време вече ФБР смята, че произходът на пандемията твърде вероятно е (свързан с) лабораторен инцидент в Ухан“, каза Рей в интервю за телевизия „Фокс нюз“.

Нови разузнавателни данни разклатиха доверието в подобен анализ на енергийното министерство, що се отнася до хипотезата за изтичане от лабораторията, казаха анонимни източници, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, „Ню Йорк таймс“ и Си Ен Ен.

Вестниците впрочем изтъкват, че министерството, разполагащо с биологични лаборатории, е поставило на своя анализ маркера „слабо ниво на доверие“.

В света на американското разузнаване цари сега още по-голямо разцепление – според някои КОВИД-19 се е разпространил чрез естествено предаване.

Кристофър Рей обвинява в интервюто си Китай в опити да блокира разследването на САЩ за причините, довели до пандемията, убила от 2020 г. близо 7 милиона души и обърквала месеци наред световните пазари.

Пекин яростно отхвърля тези твърдения.

За научната общност е от ключово значение да определи произхода на коронавирусната пандемия, за да се бори с по-добри резултати срещу евентуална нова епидемична вълна.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук