Реджеп Ердоган

„Расте културния расизъм срещу нас в Европа!“ Бомбата хвърли президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Той бе категоричен, че страните членки на ЕС се задушават от порочните си ксенофобия и мюсюлманофобия.

Нещо повече – предизентът на Турция Ердоган обвини некомпетентните европейски политици за наливане на масло в огъня чрез език на омразата към различните. Според него въпреки че темата ненавист към мюсюлманите е  премълчаване, тя е масова сред популацията в Европейския съюз.  „В опит да прикрият провала си във вътрешната и външната политика, политиците на ЕС прибягват към културен расизъм!“, каза Ердоган в интервю за „Хюриет“.

ЕС чиновници атакуват мюсюлманите според Ердоган

„Политиците, които са неуспешни във външната политика и са притиснати в ъгъла във вътрешната политика, се опитват да прикрият своята некомпетентност, като атакуват мюсюлманите и мен.

Ислямофобията се превърна в един от най-важните инструменти на западните политици за прикриване на неуспеха им“,

каза Ердоган на среща с жени и младежки клонове на Международния съюз на демократите, турска неправителствена организация, съставена от турците, живеещи в чужбина, предимно в Европа.

Диаспора от 6 милиона турци са кошмар за Европа

„Последните събития в Европа и начина, по който европейските медии ги отразяват, доказват нарастването на културния расизъм в континента“, твърди Ердоган. Там живеят  около 6 милиона турци. Диаспората им се разраства и укрепва и се е превърнала в кошмар за някои европейски политици, допълва още турският президент.

Расте ксенофобията и ислямофобията в ЕС

„Нарастващата ксенофобия и ислямофобията са отражение на това. Въвеждането на различни модели за исляма под различни заглавия в някои страни в Европа представлява тази нездравословна перспектива“, каза Ердоган. Той се позова на Франция, която е в процес на законодателно определяне на нов набор от мерки за контрол на религиозния живот.

Двойно повече престъпления в ЕС срещу етническите групи

Престъпленията от омраза срещу различни етнически групи в Европа са се удвоили през последните години. Атаките срещу джамии и религиозни сдружения са се увеличили, според Ердоган. Той разкритикува европейските демократи, интелектуалци и учени, че мълчат за тази опасна тенденция. И поиска спешни отговори на поставените от него въпроси по наболелите за мюсюлманите теми. Според него премълчаването на теми, касаещи проблемите на мюсюлманската диаспора, е редно да бъдат извадени на преден план от висшите европейски чиновници.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук