ваксини

Смесването на ваксини от различни видове е неправилно. Това заяви имунологът акад. Богдан Петрунов. Той е категоричен, че всеки, който е с първа доза на „Астра Зенека“ трябва да си сложи и втората. Не е редно да се погяга и настоява за втора доза от друг производител, уточни акад. Петрунов.

Случаите на тромбози при оксфордската ваксина са толкова малко, че са в процента на предвидимата медицинска практика, каза академик Петрунов. Имунитетът се гради не само на база антителата, а основно се гради на клетъчния имунитет. Ако пациентът има добре развит клетъчен имунитет, няма проблем, поясни акад. Петрунов.

Няма смисъл от тестове за антитела

По негови думи е абсолютно безпредметно хората да се подлагат постоянно на тестове за антитела. „Резултатът не може нищо да им каже, тъй като голяма част от антителата не са функционални, т.е. не са неутрализиращи антитела“, каза акад. Петрунов.

Тестовете показват само контакт с вируса

Академикът поясни, че антителата само показват, че организмът им е имал контакт със съответния вирус. Пациентът не трябва да се чувства спокоен от голямото количество антитела в организма. „Никой, прекарал вируса, няма антитела след 8-ия месец“, каза акад. Петрунов.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!