реща на високо ниво в Анкара

Турция отскоро пoтвърди cвoятa гoтoвнocт дa възoбнoви диaлoгa c EC. Новината, съобщена от  прeдceдaтeля нa EК Урcулa фoн дeр Лaйeн, обиколи света. Виcши eврoпeйcки прeдcтaвитeли вчера пристигнаха нa пoceщeниe в Турция начело с Урcулa фoн дeр Лaйeн и прeдceдaтeля нa Eврoпeйcкия cъвeт Шaрл Мишeл. Те прeгoвaрят c турcки прeдcтaвитeли начело на турcкия държaвeн глaвa Рeджeп Eрдoгaн. Какво се крие зад неочакваната грегръдка на ЕС с Турция?

Ердоган

Ердоган се усмихна пръв

Прeз пocлeднитe ceдмици Реджеп Ердоган ceриoзнo пoдoбри cвoeтo oтнoшeниe към Европейския съюз. Нa някoлкo пъти в международни интервюта той заяви желанието си, чe oчaквa нoв cтaрт в диaлoгa зa eврoпeйcкo приcъeдинявaнe. С тези свои обръщения държавният глава ясно даде знак, че е готов за промяна и иска партньорство.

Лидерите на ЕС му поставиха условия

Лидерите на ЕС поставиха условията си към Ердоган. Обръщението им под формата на многозначително послание бе кратко: “Ще си сътрудничим, ако и вие го направите!”. Тонът на евросъюза е категорично строг и задължаващ. Ердоган навярно разбира това. Поводът за остротата е последната година на наболели проблеми между преговарящите страни, повечето провокирани от Анкара.

2 часа преговори

ЕС категорично и високомерно заяви, че е направил първата си стъпка за затопляне на отношението с Турция. Доказателство за този факт е, че  съюзът изпрати на крак при турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Повече от 2 часа те обсъждаха възобновяването на координацията по няколко болни и спорни въпроса.

ЕС иска бариера за миграцията

Най-наболелият проблем за Европа е миграцията. ЕС не спира да тръби, че правата на човека са висша ценност на най-стария континент. Дори нещо повече. Търсят се нови параметри за запазването на правата на мигрантите по време на световната пандемия, която рязко ограничава правата на бежанците. В същото време обаче старият континет се задушава от миграционната вълна. Посланието към Ердоган е: “Спрете потока на бежанци!”

Евдоган си поиска пазари

Ердоган си поиска пазари

В замяна на проблема миграция Ердоган постави на масата своя наболял проблем – икономическите пазари на страните от Евросъюза. Турция, която се намира в тежка икономическа криза, има нужда от разширяването на своите пазари и поиска от ЕС достъп на своите стоки в европейските страни. Това със сигурност ще понижи инфлацията в странатал

Как Ердоган съсипа стабилната турска лира

Турската лира падна със 17% спрямо долара на 22 март. Сривът се случи след шокиращото уволнение на шефа на централната банка Наджи Агбал от президента Ердоган. Турската валута се търгуваше при курс от 8,48 лири за долар, срещу 7,22 лири за долар в края на миналата седмица. Така тя се приближи до рекордното дъно от 8,58 лири за долар в началото на ноември. Това е най-големият дневен спад на валутата от август 2018 г. насам, обясняват финансисти.

Уволнението заради високи лихвени проценти

Бившият финансов министър Наджи Агбал бе уволнен само няколко месеца след назначаването му. Агбал бе освободен от Ердоган, след като централната банка увеличи основната си лихва на 19%, посочва AFP. Турският президент Ердоган е отявлен противник на високите лихвени проценти, като ги определя като майката на всяко зло. Нагласата му, че те предизвикват инфлация, вместо да я забавят. Според Ердоган именно инфлацията е в основата на икономическите проблеми в Турция.

Ердоган уволни  зет си заради инфлацията

Това е третият път от средата на 2019 г., когато Ердоган внезапно уволнява шеф на Турската централна банка и поредната му намеса в паричната политика на страната, припомня Reuters. Ердоган не се поколеба да уволни дори зет си Берат Албайрак от поста финансов министър на страната. Тогава той му приписа скока на инфлацията, която расте с неимоверни темпове в Турция.

Ценовата стабилност

Турската валута бавно през следващите две седмици се опитва да възвърне част от загубите. Обещанията са Турция се придържа към правилата на свободния пазар и плаващ валутен курс. Правителството ще продължи да дава приоритет на ценовата стабилност. Фискалната политика ще подкрепя паричната власт в усилията ѝ да овладее инфлацията. Но как? Само с увеличанването на пазарите в посока страните членки на ЕС. Това изходът на Ердоган да стабилизира икономиката в страната.

Епидемия с 3,5 милиона болни

Днес Турция съобщи за близо 50 000 нови случая на коронавирус – най-високият еднодневен скок, регистриран в страната от началото на пандемията, предаде Анадолската агенция. Общият брой на случаите в Турция е над 3,5 милиона, докато броят на загиналите в цялата страна е достигнал 32 667. Последните данни показват, че броят на пациентите с COVID-19 в критично състояние се е увеличил до 2 407. Към днешна дата над 10,3 милиона души са получили първите си дози ваксина срещу коронавирус, докато по две дози са поставени на близо 7,33 милиона

Турция и атаките им към Гърция и Кипър

Към срещета на високо равнище вчера в Анкара се присъедини и турският външен министър Мевлют Чавушоглу. По време на срещата Мишел и Фон дер Лайен обясниха подробно на Ердоган неотдавнашното решение, взето на срещата на върха на лидерите на ЕС миналия месец. Според него ЕС трябва спешно да  възобнови сътрудничеството с Турция по различни въпроси. Най-важен от тях е провокативното поведение на Турция срещу членовете на ЕС – Кипър и Гърция. Мишел накратко след разговора си с Ердоган обобщи случващото се с думите:

„През последните месеци станахме свидетели на деескалация”.

 

Да вбесиш Европа

Турция вбеси членовете на ЕС миналата година когато ескалира дългогодишни териториални спорове с Кипър и Гърция. През август и октомври Турция разположи кораб за сеизмични изследвания близо до гръцкия остров Кастелоризо. Нахалството доведе двамата съюзници в НАТО до ръба на евентуален сблъсък. За капак преди няколко дни турският енергиен министър Фатих Дьонмез заяви, че Анкара скоро ще възобнови своите сеизмични и сондажни дейности в Източното Средиземноморие. Дипломати от ЕС подчертават, че Анкара не е казала къде точно ще се извърши сондажът. Някои дипломати настояват, че са относително уверени, че Турция няма да възобнови враждебни действия срещу Гърция или Кипър преди следващата среща на лидерите на ЕС през юни – когато отношенията с Анкара отново ще бъдат на масата.

Турция си чака за членство в ЕС

Турция остава страна кандидат за присъединяване към ЕС. Кандидатурата й е затруднена от нарастващите опасения относно липсата на зачитане на правата на човека, независимостта на съдебната власт и свободата на печата. Въпреки своенравното си поведение спрямо законите и редовните рестрикции на ЕС, Турция не се отказва да стане някой ден пълноправен член на съюза.

Проблем й е върховенството на закона

В неотдавнашен доклад на Комисията и Европейската служба за външна дейност, Анкара беше критикувана за „голямото отстъпление в реформите“ в области като върховенството на закона. Реформи да кажем честно, не предстоят, дори напротив. Турция си има свои правила за законност, далеч разминаващи се с мирогледа на Европа за законност и правовост.

Протест на турските жени

Ще бъдат ли защитени турските жени от насилие?

И в края на миналия месец Ердоган оттегли страната си от международен договор за защита на жените – Истанбулската конвенция. Фон дер Лайен и Мишел казаха, че са повдигнали тези въпроси пред Ердоган. „Въпросите за правата на човека не подлежат на преговори“, каза фон дер Лайен. И допълни: „Бяхме много ясни по този въпрос.“ И Мишел подчерта, че споделил с Ердоган „нашата дълБока загриженост“ за правата на човека.

Трите стърба на позитивната програма

„Казахме на президента Ердоган, че ЕС е готов да постави на масата конкретна и позитивна програма, основана на три стълба: икономическо сътрудничество, миграция и контакти между хората и мобилност. Това обясниха европейските лидери на пресконференция в Анакара вчера и допълниха: „Надяваме се, че Турция ще се възползва от тази възможност“.

Среща на високо ниво в Анкара

2 стола и 1 диван за 3-ма лидери

След срещата технически експерти се присъединиха към лидерите за обяд. И двете страни описаха добра атмосфера по време на срещата на върха. И все пак срещата не беше лишена от неудобните си моменти. Когато тримата лидери се събраха за церемониалната снимка при пристигането си, имаше само два стола, поставени пред знамената на Турция и ЕС. Това остави Фон дер Лайен да изглежда леко объркана, след като Мишел зае мястото, определено за страната от ЕС. В крайна сметка тя беше пратена на близкия диван.

Първи стъпки по новия съвместен път

На пресконференцията Фон дер Лайен отправи положително послание: „Искаме да вървим напред към много по-добри отношения в бъдеще“. Тя същевременно предупреди, че двете преговарящи страни са в началото на този път и седмиците и месеците напред ще покажат докъде могат да стигнат. Истината е, че събирането на тримата на среща беше първият опит да се започне изпълнение на цел, поставена от лидерите на ЕС на срещата им през март: Повторно ангажиране с Турция. Дали добронамеренетото начинание ще пожъне успех, всички са наясно, че е твърде рано да се дават прогнози.

Възможна ли е митническа модернизация

На тази среща, наред с други неща, лидерите на ЕС помолиха Комисията да „засили разговорите“ с Турция. Най-важната тема е за справяне с трудностите при прилагането на Европейския митнически съюз. Комисията същевременно прикани Съвета да работи по мандат за неговата модернизация. В изявление лидерите заявиха, че повторната ангажираност трябва да се развие по „поетапен, пропорционален и обратим начин“. На въпрос възможна ли е модернизацията то темата митници Ердоган обещаващо каза “Да”.

4 милиона сирийски бежанци в Анкара

Да, обаче на преден план стои проблемът с 4 милиона сирийски бежанци. Лидерите на ЕС поискаха от Комисията да проучи нови методи за финансиране на миграционна сделка, която блокът сключи с Турция преди пет години. Сделката, първоначално подкрепена с 6 милиарда евро, значително намали пристигането на бежанци на гръцките острови. Но парите започнаха да привършват и трябва нови средства. Защото Анкара все още е домакин на около 4 милиона сирийски бежанци. А за тях Турция се нуждае от пари. ЕС се ангажира уклончиво да даде.

Вярва ли ЕС на непостоянния Ердоган?

Въпреки че напрежението между ЕС и Турция е намаляло, блокът продължава да се притеснява. Защо? Заради променливото като буреносно небе поведение на Ердоган. Преди време един старши дипломат от ЕС от трибуната на европарламента публично попита:  „Кой може да се довери на непостоянното поведение на Ердоган?“. Дори и европеецйт да не може, длъжен е да опита. Проблемите се отлагат прекалено дълго, време е да започнат да се решават. Интерес имат и двете преговарящи страни.

Ако единствено се разруши?

Споразумението от март за работа с Турция „е крехко“, аргументира се друг дипломат от ЕС. Защо ли? Защото допълнителнито санкции за Турция остават като опция срещу Ердоган в случай, че Турция възобнови част от агресивното си поведение.

„Ако това се случи, тогава ще е сложно да има единодушие и да се продължи с плана за сътрудничество”, каза дипломатът. Вярвт ли си партьорите на маскарадната грегръдка, която устроиха за пред цял свят след толкова много наболели и тежки проблеми, ще стане ясно в близко бъдеще. На масата на преговорите са поставени двата най-важни въпроса – миграцията за ЕС и нови пазари за обедняващата и смазаната от инфлацията Турция. Дано интересът надвие феса! Ще разберем скоро дали е така.

 

.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук