Света София, църква, Истанбул

Началната дата на „проучвателни преговори“ е 25 януари, фокус ще е справяне с различията относно морските граници и офшорните енергийни ресурси.

Турция и Гърция възобновяват преговорите за първи път от 2016 г. насам. Това ще стане на 25 януари в Истанбул, съобщават външните министерства на двете страни.

Миналият месец Европейският съюз се ангажира да разшири списъка с хора, подлежащи на санкции заради енергийните проучвания на Турция в спорните води на Източното Средиземно море.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смекчи своята реторика към ЕС през последните месеци, заявявайки, че Турция иска да започне нова глава в отношенията с ЕС. Планирано е той да  се срещне с група посланици на ЕС в офиса си по-късно във вторник.

През миналия месец правителството му нареди на Oruc Reis, сеизмичен кораб, чиито офшорни проучвания разгневиха Гърция, да ограничи работата си до район, далеч от гръцките острови до 15 юни.

Правителствата в Анкара и Атина са в конфликт по отношение на морските граници. Конкуриращите се претенции за суверенитет над води, богати на запаси от въглеводород.

Гърция поддържа тезата, че островите трябва да се вземат предвид при очертаването на континенталния шелф на дадена държава, в съответствие с морското право на ООН, което Турция не е подписала. Анкара твърди, че континенталният шелф на дадена страна трябва да се измерва от континенталната част и че някои от областите, заявени от Гърция – само на няколко километра от южното крайбрежие на Турция – попадат в нейната изключителна икономическа зона.

Друг проблем в отношенията между двете страни е превземането от Турция на Северна Кипър през 1974 г. след опит за преврат, при който военна хунта в Атина се опита да обедини острова с Гърция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!