Вароша Фамагуста

Турският президент Реджеп Ердоган обяви откриването на туристическия квартал „Вароша” на град Фамагуста в Кипър, който беше затворен през последните 46 години.Туристическият курорт Вароша (турско име Мараш) във Фамагуста е затворен за обществеността от 1974 г. след окупацията на част от Кипър от турски войски и разделянето на острова. Вароша е защитен с резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г., която гласи, че празният град може да бъде обитаван само от коренните му жители.

Вароша Фамагуста

През февруари тази година представители на Турция и непризнатата Турска кипърска република обявиха намерението си да сключат ново споразумение.

„От четвъртък жителите на Северен Кипър ще могат да използват плажа на Мараш (турското име на Вароша – бел. Ред.). Мараш трябва да бъде напълно отворен, докато правото на собственост трябва да се спазва. Територията на Мараш със сигурност принадлежи на Северен Кипър“, каза Ердоган, говорейки в Анкара на съвместна прес-конференция с министър-председателя на самопровъзгласената Турска република Северен Кипър  Ерсин Татар.

Според турските медии Ердоган се опитва да помогне на Ерсин Татар на предстоящите избори в окупираните територии, както и да предизвика реакция от страна на кипърските гърци, за да осуети опит за възобновяване на преговорите за кипърско споразумение. В същото време турската страна твърди, че статутът на затворения град не се променя, резолюциите на ООН не се нарушават, а просто се отваря достъп до част от плажа, пишат вестниците.

Татар твърди, че е лидер на кипърските турци на изборите, които ще се проведат в окупираните територии на 11 октомври.

Вароша – в основата на Кипърския проблем

Отварянето на мъртвото от 46 години кипърско-гръцко предградие на Фамагуста е една от най-конфликтните точки за решаването на Кипърския проблем.

Вароша е град призрак – обявен за военна зона под прекия контрол на турската армия и ограден с бодлива тел, наблюдателни вишки и картечни бункери, след втората фаза на турската инвазия през август 1974 г. За броени часове, пред дулата на настъпващите танкове и под падащите от небето бомби, неговите близо 40 000 жители, кипърски гърци, напускат домовете си, отнасяйки със себе си само по един-два ката дрехи.

Според взетите от Анкара и окупационния режим решения, предградието ще бъде върнато към живот като гражданска зона, под управлението на кипърските турци.

Този ход е силно оспорван, защото е в нарушение на двете резолюции за Вароша на Съвета на сигурност на ООН – № 550 от 1984 г. и № 789 от 1992 година. Те призовават кварталът да бъде предаден под контрола на ООН и обявяват за недопустим всеки опит за заселване на която и да е част от него с хора, различни от неговите законни жители.

Връщането на Вароша на законните му собственици е едно от ключовите условия на кипърските гърци в десетилетните преговори по Кипърския въпрос. Съдбата му е „разигравана” в най-различни схеми и  сделки.

Новата политика на Анкара и „правителството” на кипърските турци, обявена през юни 2019 г. е, че Вароша е част от територията на Севернокипърска турска република и престава да е част от сделката с кипърските гърци.

Реакциите на Гърция и ЕС

Въпросът за намеренията на Турция във Фамагуста бе поставен от президента на Кипър Никос Анастасиадис пред Европейския съвет миналата седмица и бе част от аргументите на страната за исканото налагане на санкции срещу Турция.

В писмено изявление вчера правителственият говорител Кириакос Кусиос посочи, че „провокативната и незаконна акция на Турция ще бъде докладвана на Съвета за сигурност на ООН, ЕС и всички международни форуми като акт, който нарушава международното право”.

Кипър е развил голяма дипломатическа активност, като за действията на Анкара са уведомени германският канцлер Ангела Меркел и други европейски и световни лидери.

Решението на турско-кипърската администрация да отвори отново плажната ивица на изоставения град Вароша може да „усложни усилията“ за възобновяване на преговорите за уреждане на споровете в Кипър, заяви върховният представител на Европейския съюз за външна политика Жозеп Борел .

„ЕС е дълбоко загрижен от днешните съобщения и събития, свързани с Вароша. Това ще доведе до по-голямо напрежение и може да усложни усилията за възобновяване на преговорите за уреждане на проблемите в Кипър “, каза той.

„Пълното зачитане на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН остава от съществено значение.“

Борел добави, че е „спешно“ да се възстанови доверието и „да не се създават по-големи разделения“, добавяйки, че ЕС ще продължи да подкрепя подобни усилия за преговори въз основа на заключенията на Европейския съвет на 1-2 октомври.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук