Реджеп Ердоган
на снимката: Реджеп Ердоган

Турция отхвърли като „предубедено“ и „незаконно“ решението на ЕС за изготвяне на списък на лица, срещу които може да бъдат приложени санкции в отговор на сондажните дейности на Анкара в Средиземно море. Турция е в конфликт с членовете на ЕС Гърция и Кипър заради енергийните ресурси в Източното Средиземноморие, припомня АФП.

Анкара предизвика Атина заради морските територии в региона, като неколкократно изпраща кораб за проучване на газ в спорни води.

„Ние отхвърляме пристрастното и незаконно становище, което трябваше да бъде включено в заключенията на срещата на върха на ЕС от 10 декември след натиска на солидарност и вето“, се казва в изявление на турското външно министерство.

След срещата на върха в четвъртък Съветът на ЕС реши да изготви списък с имената на турски граждани, спрямо които да бъдат наложени санкции.

Франция, Гърция и Кипър настояха за действия срещу държавата Турция, но други страни от ЕС, включително Германия, Италия и Полша, се противопоставиха на налагането на широки санкции или ембарго на партньор от НАТО.

Европейският съюз обяви рано в петък, че е решил да наложи допълнителни санкции срещу турски граждани и компании във връзка с дейностите на Турция в Източното Средиземноморие.

Медиите публикуваха част от окончателната декларация за Турция, постигната след многочасови преговори.

В нея се твърди, че Турция е предприела едностранни действия и провокации и ескалира реториката си срещу ЕС.

„Европейският съвет потвърждава стратегическия интерес на ЕС от развитието на сътрудничество и взаимноизгодни отношения с Турция. Предложението за положителна програма между ЕС и Турция остава на масата, при условие че Турция покаже готовност да насърчава истинско партньорство със съюза и неговите държави-членки и за разрешаване на различията чрез диалог и в съответствие с международното право “, се казва в документа.

Подчертава се важността на поддържането на отворени канали за комуникация между ЕС и Турция и се декларира, че ЕС ще продължи да предоставя финансова помощ на сирийците в Турция.

Лидерите на ЕС възложиха на Съвета да се споразумее за допълнителни санкции въз основа на решението от 11 ноември 2019 г. относно ограничителни мерки във връзка с незаконни сондажи от Турция в Източното Средиземноморие, пише още в документа.

Върховният представител на ЕС Жозеп Борел и ЕК трябва да представят доклад за актуалното състояние на политическите, икономическите и търговските отношения между ЕС и Турция, както и за инструментите и възможностите за начина на действие.

В декларацията се осъжда откриването на част от изоставения град Вароша (Мараш), подчертавайки, че резолюциите на Съвета за сигурност на ООН трябва да се спазват.

Призовава се Борел да представи предложение за многостранна конференция по въпросите на Източното Средиземноморие.

В момента действат индивидуални санкции на ЕС за незаконно сондиране в териториалните води на Кипър в Източното Средиземноморие. През ноември ЕС удължи тези санкции с една година – до 12 ноември 2021 г. В санкционния списък за незаконно сондиране вече са включени двама турски граждани. Според ЕС те отговарят за планирането и управлението на сондажните дейности в Източното Средиземноморие, за които не е имало разрешение от Кипър. Мерките включват забрана за влизане на тези лица в ЕС и замразяване на активите им.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган омаловажи заплахата от санкции.

„Турция не се интересува особено от каквото и да е решение за санкции, което ще бъде взето от ЕС. ЕС никога не се е отнасял с нас честно. ЕС никога не е спазил каквото и да е обещание, което ни е дал, но ние винаги оставахме търпеливи и все още сме търпеливи,”, подчерта президентът.

В навечерието на европейската среща на върха Шарл Мишел заяви за липсата на положителна динамика в действията на Турция в Източното Средиземноморие. Той подчерта, че ЕС очаква по-стабилни и предсказуеми отношения с Турция, но е готов да използва инструментите, с които разполага, ако няма положителни промени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук