фейсбук блокират в Австралия

Facebook потвърди, че няма да отключи профила на президента Доналд Тръмп,  който беше блокиран преди 4 дни, заради агитация към насилие, които прерастнаха в безредици във Вашоингтон. 

Facebook няма на отблокира профила на президента Доналд Тръмп, съобщи оперативният директор на компанията Шерил Санберг по време на конференция, организирана от „Ройтерс”. От най-голямата социална мрежа на заявиха, че президентът на САЩ е нарушил основно правило на тяхната компания, като е агитирал към насилие.

Санберг уточни, че „се радва“, че Facebook е замразила акаунтите на Тръмп, които дойдоха като опити технологичните гиганти да предприемат мерки срещу неговите неоснователни твърдения за измама на президентските избори в САЩ на фона на безредиците във Вашингтон миналата седмица.

Часове по-късно компанията изобщо забрани фразата „спрете кражбата“, позовавайки се на използването на термина за организиране на събития, оспорващи резултата от президентските избори в САЩ и които доведоха до безпрецедентни размирици в Капитолия. Те взеха пет жертви, а министърът на вътрешната сигурност подаде оставка.

„Ако Тръмп искаше да обжалва премахването на съдържанието му, това може да се случи чрез новия надзорен съвет на компанията“, добави оперативният директор.

Акциите на Facebook затвориха в понеделник с 4%, тъй като действията на социалните мрежи срещу Тръмп предизвикаха загриженост сред инвеститорите относно бъдещото регулиране. Twitter, който окончателно спря Тръмп, се срина над 6%, докато Alphabet загуби 2%.

Забраната на акаунта на Тръмп в Twitter и профила му във Facebook предизвикаха големи дебати. Много анализатори поставят въпроса дали интернет компаниите имат правото да отнемат думата на политик или обществена личност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!