Доналд Тръмп
На снимката: Доналд Тръмп

„Туитър“ обяви, че прекратява за постоянно достъпа на американския президент Доналд Тръмп до социалната мрежа. Причината е ролята на Тръмп в провокирането на насилието, до което се стигна след като негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса във Вашингтон по-рано през седмицата. „Туитър“ беше основния комуникационен канал на Тръмп преди и след избирането му за президент на САЩ.

След като стана ясна мярката срещу него Доналд Тръмп обяви, че разглежда възможността за създаване на собствена, алтернативна на Туитър платформа.

По-късно стана ясно, че е блокирана и страницата на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп. На страницата на щаба бе разпространено заявление на Тръмп, в което той критикува социалната мрежа за блокирането на личната му страница. Аналогично заявление Тръмп публикува на официалната страница на американския президент, но и то бе премахнато от мрежата.

Отделно администрация на Twitter ще вземе мерки срещу всеки акаунта в мрежата, ако той бъде използван от Тръмп. Ръководството на компанията, чиято собственост е Туитър, заяви, че смята да предаде контрола над официалните акаунти на президента на САЩ и на Белия дом на демократа Джо Байдън, след като той положи клетва като следващия президент на страната на 20 януари. Именно на тези акаунти в Туитър Тръмп се опита да пусне свои туитове след блокирането на личната му страница там, но те бяха веднага отстранени от модераторите на мрежата.
После текстовете на тези туитове бяха разпространени от пресслужбата на Белия дом. „Както аз отдавна казвах, Туитър отива все по-далече и по-далече в ограничаването на свободата на словото, и ето че днес служителите на Туитър, в координация с демократите и радикалните леви, премахнаха моя акаунт от тяхната мрежа, за да заставят мене и вас да мълчим“, написа Тръмп.

В социалните мрежи върви разгорещена дискусия дали Тръмп е жертва на цензура. Споделящите тази теза смятат, че той трябва да бъде разследван за подстрекателство, но не бива да му се отнема думата, защото това е цензура. Противниците им твърдят, че Първата поправка за свободата на словото в американската конституция не се отнася до частни компании. Който си открива профил в социална мрежа, се съгласява да спазва правилата й. Щом ги нарушава, може да бъде отстранен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук